Inici de la rehabilitació aquàtica per al càncer de mama a Roquetes

La Lliga contra el Càncer de les Terres de l'Ebre preveu que en els mesos vinents se sumarà a la iniciativa la piscina municipal de Tortosa Win i està tancada també la col·laboració a altres ciutats com Amposta

Les afectades per càncer de mama disposen d'un nou servei de Rehabilitació Aquàtica a Roquetes
Les afectades per càncer de mama disposen d'un nou servei de Rehabilitació Aquàtica a Roquetes | Cedida
Sílvia Altadill (Redacció)
29 de novembre del 2019
Actualitzat a les 19:19h
La lliga contra el Càncer de les Comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre i l’Ajuntament de Roquetes van iniciar el passat dimecres 20 de novembre l’acord que permet als socis fer ús de les piscines Aqua Roquetes per realitzar els exercicis prescrits pels especialistes. Una col·laboració es realitzarà tots els dimecres de 13,30 a 14,30 i els divendres de 12,30 a 13,30 hores.

L'únic requisit per poder accedir als beneficis de la fisioteràpia aquàtica és tenir un certificat mèdic i ser soci/ sòcia de la Lliga Contra el Càncer amb una quota anual de 18 euros l'any.
La finalitat de la Lliga Contra el Càncer de les Terres de l'Ebre és facilitar als afectats la recuperació física i psicològica.

Les principals usuàries d'aquest servei són les afectades pel càncer de mama, ja que el postoperatori pot provocar una inflamació del braç de la mama afectada anomenat limfedema.

Quèésunlimfedema?

Els ganglis o nòduls limfàtics axil·lars s'encarreguen de recollir la limfa del braç, evitant que s'acumuli en l'extremitat. El limfedema es produeix perquè en extirpar aquests ganglis limfàtics s'acumula líquid intersticial al braç del mateix costat de la intervenció, provocant un augment de la seva grandària.

Un limfedema és l'acumulació anormal de líquid en el teixit tou a causa d'una obstrucció en el sistema limfàtic.

En dones amb càncer de mama que han precisat limfadenectomia, el limfedema es produeix al braç per interrupció dels vasos limfàtics en l'axil·la. Com a conseqüència el volum de limfa que es produeix excedeix a la capacitat de drenatge d'aquesta, per la qual cosa s'acumula i causa inflamació i dolor.
Es tracta d'un trastorn crònic que pateixen moltes dones operades de càncer de pit i cal la seva prevenció i tractament precoç per a mantenir-ho controlat.
 

Les principals usuàries d'aquest servei són les afectades pel càncer de mama, ja que el postoperatori pot provocar una inflamació del braç de la mama afectada anomenat limfedema. Foto: Arxiu



S'estima que una de cada quatre dones desenvoluparà aquesta complicació i encara que el temps d'aparició varia entre setmanes i anys, el més freqüent és que el 75% dels casos apareguin durant el primer any després de la cirurgia.

Postoperatoridelcàncer de mama

Després d'un càncer de mama tractat amb cirurgia en l'axil·la per a extirpar els ganglis o nòduls limfàtics, existeix un risc de desenvolupar linfedema de fins a un 10%. Si a més de la cirurgia, es rep radioteràpia, en l'axil·la el risc s'incrementa fins al 20-25%. Els ganglis limfàtics que han quedat després de la intervenció s'alteren encara més amb la radiació.

Símptomesdellimfedema

El limfedema no sol desenvolupar-se de manera sobtada, per la qual cosa els primers símptomes poden ser la sensació de pesadesa al braç o enduriment d'algunes zones d'esta extremitat, principalment d'aquelles que suporten una pressió com la cara anterior del braç i la regió del colze.

Conèixer aquests primers símptomes pot evitar l'agreujament posterior del linfedema, ja que permet instaurar un tractament precoç de fisioteràpia descongestiva complexa.

Posteriorment s'aprecia augment del diàmetre del braç i, a vegades, dolor i dificultat en la mobilització.

L'augment del perímetre del braç comporta un canvi en l'aparença física al qual caldrà adaptar-se. Aquests canvis poden afectar negativament l'estat d'ànim i l'autopercepció i a la manera de relacionar-se amb els altres, podent deteriorar-se la qualitat de vida. D'aquí la importància d'acudir al seguiment que tant del servei d'oncologia com el del fisioterapeuta i seguir les seues pautes. El seguiment fisioterapèutic permetrà realitzar un diagnòstic precoç i aplicar el tractament de fisioteràpia immediatament, evitant així l'evolució del linfedema.

El nou servei de piscina de la Lliga Contra el Càncer a Roquetes compta amb la supervisió d'una fisioterapeuta que marca els exercicis i supervisa el benestar i millora de les usuàries.

L'entitat preveu que en els mesos vinents se sumarà a la iniciativa la piscina municipal de Tortosa Win i està tancada també la col·laboració a altres ciutats com Amposta.

Per més informació us podeu adreçar a la Lliga Contra el Càncer de Terres de l'Ebre : Plaça de Joan Monclús 1 de Tortosa
Tel.:616 757 478
Div: 9.00 a 14.00 hores
http://info@lligacontraelcancer.cat