L’ajuntament de la Ràpita i tres cuiners ebrencs, guardonats en la Nit del Turisme

Reconeixement de la Diputació a la campanya turística La Ràpita 365 i als xefs amb estrella Michelin

per Redacció, Tarragona | 22 de novembre de 2019 a les 18:25 |
Imatge de tots els guardonats, amb les autoritats.
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L’Ajuntament de la Ràpita i tres cuiners ebrencs han estat guardonats durant la 29a Nit del Turisme que este dijous a la nit va reunir 400 representants del sector públic i privat sota la cúpula del Tarraco Arena Plaça, a Tarragona. La campanya La Ràpita 365 va rebre el premi Jordi Cartanyà en la categoria litoral, mentre que els xefs amb estrella Michelin han estat enguany mereixedors del premi Costa Daurada. Els guardons estan atorgats pels patronats de Turisme de les Terres de l’Ebre i de la Costa Daurada de la Diputació de Tarragona.
L’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, i el president de l’Estació Nàutica, Joan Barberà, van recollir el guardó en reconeixement a la campanya de desestacionalització turística que també té el nom genèric de Temporada Alta. Se li reconeix "el compromís dels agents turístics públics i privats, la cooperació i la identificació de la desestacionalització com a objectiu comú."


El premi Jordi Cartanyà en la categoria 'interior' va anar a mans del president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Magí Trullols, per la Ruta del Trepat, impulsada per esta institució juntament amb la DO vinícola Conca de Barberà.

Pel que fa al premi Costa Daurada, enguany ha estat per a cinc guanyadors, els cinc establiments de restauració de la demarcació acreditats amb una estrella Michelin. Els premis els han recollit Joan Bosch (Can Bosch, Cambrils), Diego Campos (Rincón de Diego, Cambrils), i tres cuiners ebrencs: Fran López (Villa Retiro, Xerta), Jeroni Castell (Les Moles, Ulldecona) i Vicent Guimerà (l'Antic Molí, Ulldecona). Així mateix, es va fer un esment al sisè restaurant que, tot just dimecres, es va incorporar a la llista d'estrelles Michelin de la demarcació: el restaurant Deliranto, de Salou, amb el xef Josep Moreno al capdavant.

El president del Parlament, Roger Torrent, va presidir la gala acompanyat de la consellera d'Empresa i Coneixement de la Generalitat, Àngels Chacón; de Noemí Llauradó, i de la presidenta del Patronat de Turisme de la Diputació, Meritxell Roigé, la qual va presentar el balanç turístic d'esta temporada al conjunt de la demarcació, a través de les dades del Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat, actualitzades a 31 d'octubre.

Més de 20 milions de pernoctacions

Les dades reflectixen un nivell de pernoctacions que frega els 20,4 milions, generades per 5,3 milions de turistes. Esta xifra representa un lleuger descens, de prop del 3%, en relació a l'any anterior, atribuït a la recuperació de mercats clarament competidors, com Turquia, Grècia o els països del nord d'Àfrica, i a la incertesa generada pel Brèxit. Malgrat esta davallada, s'ha apreciat un increment del 6,5% pel que fa a les pernoctacions en l'àmbit del turisme rural i un 2,4% pel que fa als apartaments. Altres dades positives són la recuperació del mercat estatal, que incrementa quasi 2 punts el volum de pernoctacions a la Costa Daurada i les Terres de l'Ebre i assolix la xifra de 50,1%, i també l'increment de l'estada mitjana en general, que arriba a les 3,8 nits per visitant. Pel que fa a la procedència del mercat internacional, augmenten el rus, el portuguès i el nordamericà, es manté l'irlandès, i davallen lleugerament el britànic, el francès, l'holandès, l'alemany i el belga.
 
Les dades reflecteixen, també, la importància de dos equipaments estratègics que permeten a la demarcació de Tarragona ser més competitiva que altres territoris a l'hora d'aportar visitants a la demarcació: l'aeroport de Reus (1.038.699 persones, un 1,7% més que l'any passat) i la terminal de creuers del Port de Tarragona (més de 127.000 passatgers, un 148% més que l'any anterior).

La 29a Nit del Turisme va voler enviar un missatge de suport a un sector que, en paraules de la presidenta de la Diputació, Noemí Llauradó, "és clau en la nostra economia, i encara ho ha de ser més". En este sentit, va reiterar el compromís de la institució envers esta activitat, i va destacar la necessitat de reforçar el suport als municipis més petits, tant d'interior com de costa, i de redescobrir-hi els recursos turístics més enllà dels clàssics i consolidats. La presidenta de la Diputació ha aprofitat per reclamar inversions per a l'aeroport de Reus i que siga considerat la quarta pista de l'aeroport del Prat.

La fortalesa del sector va centrar la intervenció de la consellera Àngels Chacón, qui va destacar la gran diversitat d'al·licients turístics a Catalunya, i en especial de la Costa Daurada i de les Terres de l'Ebre. De la seua part, el president del Parlament de Catalunya va posar de manifest que el turisme genera el 12% del PIB català, motiu pel qual «l'hem de cuidar».
 

 

Participació