Dades: Eleccions espanyoles 10-N

La participació cau més en els municipis més independentistes

Allà on ERC, JxCat i Front Republicà van sumar a l'abril menys de la meitat dels vots, la participació s'ha reduït en 3,8 punts, però ha disminuït en 5,3 punts allà on van aconseguir més del 80% de les paperetes

per Roger Tugas Vilardell, 10 de novembre de 2019 a les 16:33 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 10 de novembre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La participació ha caigut tres punts a Catalunya respecte les eleccions de l'abril. Esta disminució, però, no ha estat lineal i, de fet, ha estat més accentuada en els municipis més independentistes. En les localitats en què les candidatures partidàries de la República catalana van sumar menys de la meitat dels vots en aquells comicis, la participació ha caigut a les 12h tan sols un 3,8% de mitjana, mentre que, en aquells on ERC, JxCat i Front Republicà en van aconseguir més del 80%, la participació ha disminuït un 5,3%.

 
En el conjunt de les Terres de l'Ebre la participació ha estat 39,6% fins a les 14:00 hores  (-4,8% respecte 28A)


En els grups intermitjos, a més, la participació també s'ha reduït més com major era el vot independentista sumat a l'abril. Això podria pronosticar que, malgrat la sentència del procés i el pas endavant de la CUP, l'independentisme no s'hauria sentit cridat especialment a participar en estos comicis. Malgrat tot, això només són indicis i queda tota la tarda per davant, a banda que estes dades fan referència a la mitjana de participació en els municipis, sense que es puga concretar si, dins d'estos, ha estat l'independentisme qui s'ha quedat a casa o no.

Podria ser, per contra, que en entorns independentistes, el votant unionista crític amb la sentència haja preferit abstenir-se i no anar a les urnes, en lloc de canviar de partit i fer confiança a alguna de les candidatures republicanes. En tot cas, esta seria una explicació parcial i estos càlculs no poden ser llegits a priori de forma independentista per ERC, JxCat i la CUP. En alguns municipis, de fet, la participació ha pujat, i el quart on ho ha fet més és Talarn (Pallars Jussà), un 13,4%, on hi ha l'Acadèmia General Bàsica de Sotsoficials de l'exèrcit espanyol.


Malgrat que pot estranyar que tots els percentatges siguen superiors a la mitjana catalana del 3% de caiguda de la participació, això es deu a que la mitjana és exacta per cadascun dels municipis, sense ponderar per població. I és precisament en municipis grans on l'abstenció s'ha intensificat menys, cosa que provoca que, a l'hora de fer la mitjana, el pes de les seves urnes no tingui tanta incidència com quan es fa el càlcul a nivell català entre el total de votants.

 

Participació