El govern català, partits i autoritats ebrenques, contra el nou pla

per Redacció, Terres de l'Ebre | 28 de febrer de 2014 a les 18:16 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de febrer de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El tram final del riu queda condemnat a uns cabals insuficients. Foto: Sílvia Berbís

Bateria de reaccions contràries des del Govern i partits catalans i autoritats ebrenques al pla de conca aprovat avui pel consell de ministres. Des que s’ha donat el vist-i-plau al document, les crítiques no s’aturen, ni els anuncis de combatre este pla nociu per al delta de l’Ebre davant els tribunals.


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, ha denunciat que el Pla Hidrològic per a la Conca de és "lesiu per a la conservació del riu, per a la seva sostenibilitat ambiental i perquè no impedeix la regressió i la salinització". El Departament estudia si el cabal mínim de 3.220 Hm3 anuals aprovat pel tram final del riu contravé la Directiva Marc de l'Aigua de la Unió Europea. El conseller ha assegurat que "contestarem amb tota la contundència per la via administrativa".

L'alcalde de Tortosa, Ferran Bel, per la seua banda, desmentix que el cabal ecològic aprovat en el nou Pla Hidrològic de Conca de l'Ebre per part del Consell de Ministres del Govern, vinga a satisfer les necessitats del Delta de l'Ebre, tal com ha assegurat la vicepresidenta l'Executiu central. "En cap cas cobreix les necessitats d'aigua que requereix el delta i les Terres de l' Ebre", ha indicat l'alcalde, després de recordar que l'aprovació del Pla arriba amb retard i s'ha preguntat si en el transcurs d'aquesta demora el Govern del Partit Popular ha pogut incloure alguna modificació substancial que ningú coneix .


En relació a les inversions que porta associades el Pla , Ferran Bel les ha qualificat d''absoluta fal·làcia", en la mesura que s'haurien d'executar abans d'acabar aquest exercici, coincidint amb el final de la vigència d'aquest Pla Hidrològic, circumstància que fa "materialment impossible" la seua execució, ja que no disposen de consignació pressupostària ni de temps material per executar-les. En alguns casos, ha afegit l'alcalde, no hi hauria ni tan sols el termini suficient per redactar els projectes.

Per la seua banda el senador i exalcalde de Tortosa Joan Sabaté ha insistit avui que Europa no pot acceptar la proposta de cabal mínim de 80 metres cúbics per segon alguns mesos per a l'any i que "seria un desastre que afectaria el Delta molt negativament".

En aquest sentit ha recordat que "els plans de conca s'ajustaran a la Directiva 2000/CE del Parlament Europeu i del Consell , per la qual s'estableix un marc comunitari d'actuació en l' àmbit de la política d'aigües". El dirigent socialista ha remarcat que el cabal mediambiental de l'Ebre necessari per al manteniment de l'equilibri ecològic i geomorfològic del tram final de l'Ebre i del Delta és "una prioritat del conjunt de la conca i els possibles excedents s'han calcular una vegada fixat aquest".

La diputada d'ICV al Congrés, Laia Ortiz, i la diputada d'ICV-EUiA al Parlament, Hortènsia Grau han avisat avui que portaran el Pla de la Conca de l'Ebre a la Comissió Europea perquè va en contra de la Directiva marc de l'aigua i en contra del territori i s'ha fet sense el diàleg amb els grups parlamentaris al Congrés. "És esperpèntic que el Pla de Conques es faci en contra de la sostenibilitat dels rius", ha assegurat Grau que ha lamentat que es prioritzin els interessos particulars enlloc de defensar la vida del Delta i del propi riu.

 

Participació