Una càmera vigila el pas de maquinària al pont entre Deltebre i Sant Jaume durant la sega

Per primera vegada han instal.lat una càmera de videovigilància per permetre un millor control del pas de maquinària entre Deltebre i Sant Jaume d'Enveja

per Redacció , Delta de l'Ebre, 14 d'octubre de 2019 a les 12:08 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 14 d'octubre de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Coincidint amb la temporada de la sega de l'arròs i el xafat dels rostolls al Delta de l'Ebre, el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) recorda que el Pla de Lluita contra l'expansió del cargol maçana (Pomacea sp.) al Delta establix la neteja obligatòria de la maquinària agrícola després d'haver treballat en camps d'arròs del marge Esquerre del Delta així com també després d'haver treballat en finques infestades del marge Dret per evitar la propagació de l'espècie. Així ho estableix l'article 5 de la vigent Resolució ARP/996/2017, de 5 de maig, per la qual es fixen mesures obligatòries de lluita contra el cargol poma a la zona demarcada de les comarques del Baix Ebre i el Montsià.

Per tal de controlar el compliment d'aquesta mesura, el 17 de setembre, a la seu del DARP a Tortosa, una reunió entre el director dels Serveis Territorials del Departament, Ferran Grau, el Cos d'Agents Rurals, la Unitat de Medi Ambient (URMA) del Cos de Mossos d'Esquadra, la unitat DEPRONA de la Guardia Civil i els cossos de les Policies Locals de St. Jaume d'Enveja, Deltebre i Amposta amb l'objectiu de coordinar les tasques de control de l'expansió del cargol poma.


En el marc d’esta reunió, es va aprovar el protocol de vigilància, que ja està en marxa, es van repassar les mesures del Pla de Lluita i els calendaris d’actuació entre els diferents cossos per a la campanya de sega i l’activitat de xafar el rostoll 2019, tant al pont Lo Passador entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, com al pont de la A7 a Amposta.

A més, s’ha instal·lat per primera vegada una càmera de videovigilància al pont Lo Passador que permetrà un control eficaç del pas de maquinària les 24 hores del dia i durant tot l’any entre Deltebre i Sant Jaume d’Enveja, amb l’objectiu de poder tenir un millor control que la maquinària que hi circula tingui el certificat oficial de neteja.


Evitar nous focus

Cal recordar que aquesta mesura és d’aplicació durant tot l’any, tant en les labors en sec de preparació del terreny, com en els tractaments fitosanitaris, l’abonament, la sembra, la recol·lecció i en xafar els rostolls. Es va establir per impedir que la maquinària transportés cargols o postes des de camps infestats a camps lliures de la plaga i evitar així una de les causes de la seua expansió.

Per facilitar el compliment d’aquesta obligació, el DARP ha establert dos punts de neteja gratuïts de la maquinària agrícola de l’arròs: un a Deltebre, i l’altre al Canal Marítim en el terme municipal d’Amposta, gestionats per l’empresa Agroserveis, la qual expedeix un certificats oficials de neteja que garanteixen el compliment d’esta obligació i permeten la circulació lliure de la maquinària fins nou destí de treball.

L’objectiu principal és sensibilitzar i dissuadir els usuaris de la maquinària agrícola per evitar nous focus de cargol poma en finques lliures i així recolzar l’activitat del conreu de l’arròs.
Tot i això, els incompliments a esta mesura seran denunciats d’acord amb allò que estableix la Llei 43/2002, de 20 de novembre, de Sanitat Vegetal, que qualifica d’infraccions greus i determina sancions mínimes de 3.001 i fins a 120.000 euros.

 

Participació