Interior reconeix 96 persones com a víctimes del terrorisme pels atemptats del 17-A, 9 de les quals a Alcanar

De moment s'han abonat 5.231.029 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions

El solar on abans hi havia el xalet que va explosionar.
El solar on abans hi havia el xalet que va explosionar. | Sílvia Berbís
Redacció
06 d'agost del 2019
Actualitzat a les 12:18h
El Ministeri de l'Interior ha reconegut de moment 96 persones com a víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils i per l'explosió al xalet d'Alcanar Platja, als quals cal sumar altres 24 persones a les quals s'han atorgat ajuts com afectats.
 
En concret, han obtingut l'estatus de víctimes 79 persones per l'atemptat de Barcelona, ​​8 per el de Cambrils i 9 persones més per l'explosió que va tenir lloc a Alcanar.

A pocs dies per al compliment dels 2 anys dels atemptats d'agost de 2017, en què van morir 16 persones i 137 van resultar ferides, la Direcció General de Suport a les Víctimes del Terrorisme ha tramitat 549 expedients, dels quals s'ha resolt el 74 per cent. D'aquests, 211 han estat estimats (31%), d'acord amb els requisits que estableix la Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme.

Cal assenyalar que una mateixa víctima pot tenir dos expedients aprovats, un per danys físics i un altre per psicològics.

Estes dades no són definitives, ja que algunes víctimes es troben en procés d'incapacitat temporal o de consolidació de seqüeles definitives, per la qual cosa no s'ha pogut procedir encara a la seua valoració.

De moment s'han abonat 5.231.029 milions d'euros en concepte d'indemnitzacions per danys personals i ajudes. Pel que fa a les sol·licituds per danys personals, han estat estimades el 100 per cent de les formulades per mort i incapacitat permanent, un 44 per cent de lesions no invalidants i un 19 per cent de les corresponents a incapacitat temporal.

A més, s'han estimat un 95 per cent dels ajuts sol·licitats per assistència immediata, així com un 31 per cent de les formulades per assistència sanitària i psicològica.

La Llei de Reconeixement i Protecció Integral a les Víctimes del Terrorisme estableix una sèrie de requisits clars per a la consideració de víctima del terrorisme: haver patit acció terrorista, tenir presència directa en l'acció terrorista o haver patit danys personals conseqüència de l'acte terrorista.

Per obtenir la condició de víctima cal confirmar la presència del sol·licitant atenent els límits d'espai i temps acotats pels informes oficials de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.
Determinada la presència directa, es realitza una valoració de les lesions per l'Assessoria Mèdica i/o per l'Equip de Valoració d'incapacitats de la Seguretat Social. El Ministeri de l'Interior ha de resoldre d'acord amb esta valoració mèdica, segons indica la llei.

Este criteri ha estat avalat per l'Audiència Nacional, que ja ha dictat una primera sentència confirmant esta interpretació del Ministeri de l'Interior.

La intervenció amb els afectats dels atemptats s'ha basat en els llistats facilitats per la Generalitat de Catalunya, competent en l'atenció sanitària. Segons esta informació, queda acreditat que van morir 16 persones, 5 espanyoles, una de doble nacionalitat i 10 estrangeres. I van resultar ferides, 137, de les quals 32 eren de nacionalitat espanyola.