Les excavacions al jaciment arqueològic de l'Assut de Tivenys descobreixen nous edificis defensius

Els arqueòlegs del grup de recerca GRESEPIA finalitzen la vintena campanya al jaciment protohistòric, que millorarà el camí d'accés a partir de setembre

Vista aèria del jaciment de l'Assut de Tivenys
Vista aèria del jaciment de l'Assut de Tivenys | Cedida
Redacció
15 de juliol del 2019
Actualitzat a les 12:40h
El Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) de la URV ha fet este mes de juliol la vintena campanya d’excavacions al poblat ibèric de l’Assut, al terme municipal de Tivenys, uns treballs que van finalitzar el passat divendres, després de dos setmanes d’intervenció en les quals hi han participat divuit persones, entre arqueòlegs i estudiants del Màster interuniversitari en Arqueologia Clàssica de la URV i la UAB i dels graus d’Història i Història de l’Art i Arqueologia de la URV.

En esta actuació, els arqueòlegs han treballat en dos sectors del jaciment i han descobert noves estructures en forma de torre, associades a la muralla defensiva que tanca el jaciment.

En un cas almenys, esta possible torre estaria a la part exterior de la muralla. “És molt estrany perquè normalment les torres sempre formen part de la muralla. Ara el nostre repte és investigar quin ús tenia esta torre i per què està fora de la muralla”, explica Jordi Diloli, director de les excavacions i professor d’Història Antiga de la URV.

Concretament, este edifici es troba a la part alta del jaciment, molt a prop de la gran torre circular que va funcionar de forma aïllada al poblat i que s’hi va acabar integrant més tard, i podria haver estat construïda a finals del segle V abans de la nostra era (ANE), per tant, és posterior a la torre circular que data del segle VI ANE.
 

Moneda de plata trobada durant les excavacions Foto: Cedida