El grup tonyinaire Balfegó invertirà 16 MEUR en les noves instal·lacions de l'Ametlla de Mar

L'empresa va perdre les naus de processament del peix en un incendi farà just un any

Redacció
18 de juny del 2019
Actualitzat a les 18:33h
Les obres que es fan a les noves naus del Grup Balfegó de l'Ametlla de Mar.
Les obres que es fan a les noves naus del Grup Balfegó de l'Ametlla de Mar. | Cedida / ACN
El Grup Balfegó de l'Ametlla de Mar invertirà setze milions d'euros en la construcció i posada en marxa de les noves instal·lacions. Fa un any, un incendi va arrasar la planta de processament del peix i la reconstrucció de les naus, que ja ha començat, s'aprofitarà per crear unes infraestructures adaptades a la nova etapa de gestió de l'espècie que ha anunciat l'ICCAT (Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, en les sigles en anglès), després de donar per tancat el pla de recuperació de la tonyina roja. Les noves naus incorporaran la tecnologia i la màquina "més avançada" per a la manipulació de la tonyina i per optimitzar al màxim nivell el servei i la qualitat del producte.

Les obres de la nau on s'emmagatzemarà la carnada, amb què s'alimenten les tonyines roges a les piscines marines, ja han començat i es preveu que estiguen acabades a la tardor. Tindrà una superfície de 4.785 mestres quadrats i capacitat per emmagatzemar 8.500 tones de peix. 

També a la tardor es començarà a construir una segona nau on s'ubicarà la seu del Grup Balfegó i on es farà el processament de tonyina roja. Es preveu que estiga acabada l'any vinent. A més de la nova i avançada tecnologia i maquinària, la companyia tonyinaire aprofitarà les noves infraestructures per obrir-les al públic i donar a conèixer in situ tots els processos que s'hi faran. Les naus les podran visitar tant els clients com els escolars, reforçant la seua aposta "per difondre l'enfoc i la cultura de la tonyina roja". 

Després de la campanya de captures d'enguany, la primera sota el pla de gestió de l'espècie, el Grup Balfegó ha comprovat que la flota s'ha de començar a "adaptar a les noves circumstàncies de la pesqueria", com per exemple els problemes de trobar-se amb bancs de peixos enormes, o les noves figures delictives que tanta abundància de peix pot generar. 

Per evitar "les situacions arriscades i complicades" que suposa capturar bancs de tonyines roges de més de 400 tones, des de la companyia tonyinaire de l'Ametlla de Mar es proposa avançar quinze dies el període de pesca. La sol·licitud ja s'ha fet a l'ICCAT.