GUIA Set preguntes amb resposta sobre esta jornada electoral

Puc votar amb el DNI caducat? Quantes hores tinc per anar a votar si avui treballo? Fins a quina hora puc anar a votar?

Aquest diumenge hi ha eleccions
Aquest diumenge hi ha eleccions | Adrià Costa
NacióDigital
26 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:25h
Este diumenge 26 de maig se celebren les eleccions europees i municipals (i autonòmiques en alguns casos), i com en cada comici, sorgixen dubtes que són més recorrents del que et pots pensar: a quina hora obre i tanca el col·legi? Puc votar amb el DNI caducat? Com sé en quin col·legi he de votar? Responem a estes i altres preguntes.

1. Quins són els horaris dels col·legis electorals?

Els col·legis obriran este diumenge les seves portes a les 9 hores i tancaran a les 20 hores.
Si just a les 20 h encara quedés algun ciutadà dins del centre o a la seva entrada, també s'admetrà el seu vot.

2. Quins documents puc fer servir per identificar-me?

Per votar és obligatori que t'identifiquis prèviament. Podràs fer-ho amb el DNI, passaport, permís de conduir o amb la targeta d'identitat d'estranger -per persones de països que mantinguin un tractat amb Espanya que permeta la seua votació en les eleccions locals-.
En tots els casos, esta documentació pot ser espanyola o del país d'origen del votant, sempre que incloga la seva fotografia.

3. Puc votar amb el DNI caducat?

Sí, es pot votar amb el DNI caducat, ja que s'utilitzen únicament per comprovar la identitat del votant. El que no servix són les fotocòpies: han de ser documents originals.

4. Com sé a quin col·legi em toca votar?

Hi ha diverses formes de saber en quin col·legi votar a les eleccions: per una banda, els electors reben al seu domicili una targeta censal amb les seues dades actualitzades i en ella s'inclou la direcció del col·legi assignat. De l'altra, Internet permet la comprovació per a aquells que tinguen dubte o no hagen rebut la targeta censal.

L'Institut Nacional d'Estadística posa a disposició dels ciutadans un cercador en el qual qualsevol pot localitzar el seu col·legi electoral i fins i tot la taula on haurà de votar. Pots accedir clicant aquí. A més d'en l'INE, pots consultar aquesta informació a l'ajuntament del lloc on residisques.

5. Què passa si vull votar però he de treballar?

Els treballadors tenen dret a un permís retribuït per votar la durada depèn del temps en el que coincideixi el seu horari habitual amb el d'obertura del col·legi. D'esta manera, hi ha diferents supòsits:

a) Treballadors l'horari de treball no coincidisca amb el d'obertura dels col·legis electorals (de 9 a 20 hores) o la jornada siga inferior a dos hores: No tindran dret a permís retribuït ja que la jornada de treball no li impedisca anar a votar.

b) Treballadors l'horari coincidix en dos o més hores i que este siga de menys de quatre hores. Tenen dret a un permís retribuït de dos hores.

c) Treballadors l'horari coincideixi entre quatre i sis hores amb el dels col·legis electorals. Tindran un permís retribuït de tres hores.

d) Treballadors l'horari coincidisca en sis o més hores amb el dels col·legis electorals: Tindran dret a un permís retribuït de quatre hores.

6. Què passa si formo part de la mesa electoral però he de treballar?

En el cas que els treballadors hagen estat cridats a formar part d'una mesa electoral ja sigacom a president o vocal, tindran dret a un permís retribuït de la jornada completa durant el dia de la votació sempre que siga dia laborable per al treballador. Addicionalment, també tindran dret a una reducció de la seva jornada de treball de cinc hores el dia immediatament posterior a les eleccions, és a dir, el 29 d'abril.

Esta reducció de cinc hores el dia següent a les eleccions el gaudiran tots els treballadors que hagen format part de la mesa electoral, amb independència que el dia 26 els correspongués o no descans setmanal.

7. Quant cobren els membres de les meses electorals?

Els membres de les meses rebran una dieta de 65 euros. En el cas dels funcionaris i treballadors per compte aliè, tenen també dret a una reducció de cinc hores de la seua jornada laboral el dia següent. Això només s'aplicarà als suplents en el cas que arriben a ocupar un lloc en la taula.