sanitat

L'Hospital Verge de la Cinta introdueix amb èxit la tècnica de l'oxigenació extracorpòria

La tècnica es va aplicar a un pacient de 30 anys amb insuficiència respiratòria d'extrema gravetat

per Redacció, Tortosa | 22 de febrer de 2019 a les 17:17 |
És un avenç molt important per a l'Hospital Verge de la Cinta. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 22 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa ha realitzat amb èxit la primera oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) en un pacient. La tècnica, complexa i no exempta de complicacions, substitueix la funció dels pulmons en els malalts que presenten una afectació respiratòria d'extrema gravetat. A principis de febrer, es va activar l'operatiu per a un pacient de 30 anys que no responia al tractament invasiu convencional. El Servei de Medicina Intensiva de l'Hospital de Tortosa va demanar l'aplicació de l'ECMO a l'Hospital Vall d'Hebron, un grup d'especialistes es va desplaçar de Barcelona a Tortosa amb l'equipament necessari i entre els professionals dels dos hospitals van substituir el respirador artificial del pacient, que li era insuficient, per l'ECMO venovenosa.

En la segona fase de l'operatiu es va estabilitzar el pacient i se'l va traslladar a la Vall d'Hebron, malgrat la complexitat, perquè necessitava el manteniment de l'oxigenació extracorpòria. El Servei d'Emergències Mèdiques (SEM) i l'equip mèdic de Vall d'Hebron van fer l'acompanyament fins al centre barceloní.


L'oxigenació per membrana extracorpòria és una tècnica complexa que dona suport respiratori als malalts que presenten una afectació pulmonar d'extrema gravetat i permet assegurar durant dies o setmanes l'oxigenació de la sang. Consistix a introduir una cànula dins d'una vena central i una altra cànula en una via arterial o venosa central per establir un circuit d'entrada i sortida de la sang connectat a un aparell oxigenador.

Com es destaca des de l'Hospital de Tortosa, este cas representa un avanç important per als pacients de territoris allunyats dels grans centres hospitalaris amb alta tecnologia. És un clar exemple de com la coordinació d'actuacions entre els diferents hospitals de l'ICS, i la voluntat manifesta dels professionals que hi treballen, és una aposta decidida per l'equitat de l'atenció sanitària.

 

Participació