sostenibilitat

Reclamen l'impuls d'un acord comarcal de «no proliferació eòlica» a la Terra Alta

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta i l’Ateneu Popular La Pastora lamenten que els alcaldes "negocien convenis d'amagat amb les empreses sense escoltar al teixit associatiu i cultural de la comarca"

per Redacció , Gandesa, 21 de novembre de 2018 a les 11:28 |
Imatge d'arxiu de la implantació eòlica a la Terra Alta. | Sílvia Berbís
Aquesta informació es va publicar originalment el 21 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La Plataforma en Defensa de la Terra Alta  i l’Ateneu Popular La Pastora alerten en un comunicat sobre les conseqüències de la instal·lació de 30 nous aerogeneradors a la comarca i per això, reclamen en un comunicat l’impuls d’un acord comarcal de “no proliferació eòlica”.

La Comissió d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre ha aprovat provisionalment el Pla especial urbanístic i s’espera que al juny de l’any vinent puguen començar les obres per implantar estos nous molins als termes de Vilalba, Batea i La Pobla de Massaluca (Tres Termes, Los Barrancs i Punta Rodona).


Segons lamenten les dues entitats en el comunicat, els alcaldes de la comarca “negocien convenis d'amagat amb les empreses sense escoltar al teixit associatiu i cultural ni als representants econòmics de la comarca, com la D.O Terra Alta i les associacions representants del sector turístic” i recorden que la Generalitat amb el Decret de Zones de Desenvolupament Prioritari “està castigant, un cop més, una comarca que ja té la densitat més gran de centrals eòliques de tot Catalunya” . “També hem viscut els tractes de favor a determinades empreses vinculades a certs partits, hem vist malmès el nostre paisatge i la dignitat dels cossos de combatents de la Batalla de l'Ebre que encara descansaven a les nostres terres”, afegeixen.

La Plataforma en Defensa de la Terra Alta  i l’Ateneu Popular La Pastora asseguren que els parcs eòlics “només reverteix en un 3'4% dels guanys milionaris que tenen estes grans empreses a costa d'aprofitar-se d'energies renovables. A més a més, tots els convenis signats entre empreses i Ajuntaments acaben sent paper mullat ja que hi apareixen promeses en abstracte que no s’han acabat acomplint”.


Les plataformes signants del comunicat critiquen que darrere les empreses promotores  d’estos nous 30 molins hi ha Gas Natural, que “va ser una de les primeres empreses a marxar de Catalunya després del passat 1 d'octubre”.

Per tot plegat la Plataforma en Defensa de la Terra Alta  i l’Ateneu Popular La Pastora inten els partits i alcaldes de la comarca a establir límits i no donar més permisos a cap més central ara que la massificació eòlica ja és una realitat”. També reclamen que es tinga en compte el teixit associatiu i econòmic de la comarca a l'hora de prendre estes decisions. Per últim insten a impulsar un “acord comarcal de no proliferació eòlica”, per blindar l’aparició de nous projectes que “posen en risc el model de desenvolupament basat amb la revalorització del sector del vi, l’oli i el turisme”.

 

Participació