bous

Obren expedient sancionador per la participació de menors de catorze anys en un bou capllaçat a Santa Bàrbara

El Servei de Joc i Espectacles de la Generalitat a les Terres de l'Ebre podria sancionar els organitzadors amb multes d'entre 601 i 60.000 euro

per Redacció , Santa Bàrbara, 13 de novembre de 2018 a les 11:38 |
Un grup de menors a pocs metres del bou capllaçat del 8 de juliol de 2017. | AnimaNaturalis
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de novembre de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Servei de Joc i Espectacles de la Generalitat a les Terres de l'Ebre ha iniciat un expedient sancionador per la participació de menors de catorze anys en un bou capllaçat que va tenir lloc durant les festes majors de Santa Bàrbara (Montsià), el passat 8 de juliol de 2017.

El procediment ha estat obert arran de la denúncia presentada per l'entitat de defensa dels animals AnimaNaturalis, que va captar amb imatges de vídeo els fets. Segons relata la directora de l'entitat a l'Estat espanyol, Aïda Gascon, "les imatges parlen per sí soles", mostrant "desenes de nens i nenes que corrien darrera i davant del bou". "Alguns, fins i tot, tan petits que amb prou feines podien corre, de vegades arrossegats pels seus pares durant les embranzides" de l'animal, assegura.


De fet, i segons recorda AnimaNaturalis, és habitual la participació de menors en estos actes taurins, siguen agafats del a mà o a coll i bé dels pares que van darrere del bou. En este cas, però, apunten que la participació va ser extraordinàriament alta després que el programa de festes anunciés un "bou capllaçat petit", amb el qual el consistori i les penyes haurien volgut promoure la participació dels xiquets. 

Les sancions contra els organitzadors per estos fets, segons l'article 12 de la Llei 34/2010 que recula els correbous podrien ser qualificades d'infracció greu i sancionades amb multes entre els 601 i els 60.000 euros, així com la inhabilitació per prendre part en espectacles amb bous durant dos anys.

 

Un infant observa de lluny el bou capllaçat de Santa Bàrbara de 8 de juliol de 2017. Foto: AnimaNaturalisEls animalistes recriminen als organitzadors que incomplissen la llei, que reclama vetlla per l'ordre i la seguretat dels participants, amb una referència explícita a fer sortir els menors de catorze anys que hi participen, atès que ho prohibeix la mateixa llei. 

Gascón creu també que haurien de ser sancionats els pares, per posar en greu perill la seguretat dels seus fills. "Les penyes taurines tenen com a objectiu assegurar el relleu generacional als correbous i són capaços d'exposar a riscos i a nens i nenes que encara no tenen coneixement del perill que suposa córrer darrera d'un bou salvatge", explica. 

Els animalistes, afegeixen, van efectuar la gravació entre les increpacions d'aficionats i membres de les penyes, que els exigien que no gravessin o intentaven tapar les càmeres. Els activistes van haver d'abandonar ell lloc escortats pels Mossos d'Esquadra després de ser acorralats i sent objecte d'insults i intimidacions.
 

Imatge del bou capllaçat del 8 de juliol de 2017 Foto: AnimaNaturalis

 

Participació