pesca

En marxa el nou pla que gestiona la modalitat de marisqueig amb rastell de cadenes

La flota catalana d'arts menors està autoritzada a la pesca dirigida de la tonyina des de diumenge

per ACN, La Ràpita | 16 de juliol de 2018 a les 20:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de juliol de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
La consellera d'Agricultura i Pesca, Teresa Jordà, ha anunciat que dimarts es començarà a aplicar el nou pla de gestió de la modalitat de marisqueig amb rastell de cadenes, segons ha publicat este dilluns el Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). Este tipus de pesca havia estat qüestionada fa dos anys per la Comissió Europea, que "no veia clar si estava ben feta", segons Jordà. Concretament, es dubtava de la possible incidència sobre altres espècies de peix en fons on normalment la modalitat d'arrossegament no pot capturar-los. Un grup d'experts ha elaborat un informe científic on es detalla que es tracta d'una draga i no d'un art d'arrossegament. "Sembla que Brussel·les veurà amb bons ulls que es continuï fent aquest tipus de pesca", ha explicat la consellera, a falta que el pla siga validat per la Comissió. El pla garantix la continuïtat a un total de 21 embarcacions de la zona del delta de l'Ebre i proximitats, principalment de les pertanyents a la Confraria de la Ràpita. D'altra banda, Jordà ha celebrat que des de diumenge la flota catalana d'arts menors estiga autoritzada a la pesca dirigida de la tonyina, una demanda històrica.

El marisqueig amb rastell de cadenes és un tipus de pesca d'arts menors molt especialitzada que utilitza una draga per a capturar sobretot el caragol de punxes i altres espècies de crustacis i mol·luscos. Esta tècnica s'utilitzava al Garraf, al nord de l'Ebre, i sobretot del Cap de Tortosa a Castelló, amb port base a la Ràpita. Al llarg d'este any s'ha fet un estudi molt aprofundit amb l'Institut de Ciències del Mar, del CSIC, i s'ha conclòs que a la zona on hi ha més activitat, a l'Ebre, es podia justificar perfectament que es tractava d'una draga que no tenia un impacte insostenible sobre el recurs i sobre el fons i, per tant, era perfectament autoritzable. Del pla en queda exclosa la flota del Garraf, ja reconvertida. De fet, s'ha procedit a la retirada de servei d'aquelles embarcacions que, per les seues característiques tècniques o la dels caladors en els quals operaven, no reunien les estrictes condicions de sostenibilitat que requerix la pertinença a un Pla de gestió.


La modalitat de marisqueig amb rastell de cadenes ha estat regulada fins avui mateix per l'anomenat Pla de Gestió de Dragues per a Embarcació que va entrar en vigor el mes d'agost de 2016. Este Pla de gestió va ser reconegut per la Comissió Europea amb la condició que es realitzés una avaluació científica de les pesqueres durant el primer any de vigència que determinés que efectivament es tractava d'una activitat marisquera. Després d'un exhaustiu seguiment científic efectuat conjuntament per la Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament i l'Institut de Ciències del Mar de Barcelona (ICM-CSIC), s'ha establert les noves condicions d'explotació i els caladors autoritzats per a esta modalitat marisquera competència exclusiva de la Generalitat de Catalunya.

El següent pas un cop haja entrat en vigor el nou PGDE consistix a adaptar les seues estructures de control i seguiment al nou model de cogestió adaptativa previst en el Decret 118/2018, de 19 de juny, sobre el model de governança de la pesca professional a Catalunya, recentment aprovat pel Govern català.


Pel que fa a la pesca de la tonyina amb arts menors, Jordà s'ha mostrat satisfeta perquè es tractava d'una "demanda gairebé històrica", ja que des del pla de recuperació de l'espècie, el 2007, no estava permès. "Ara per fi s'ha donat llum verd i podrà tirar endavant", ha afirmat Jordà, que creu que es tracta d'una "oportunitat per a fer d'aquest tipus de pesca d'arts menors un exemple de sostenibilitat i sobretot de producció d'excel·lència per a vendre no només a mercats nacionals sinó també internacionals".

La consellera també s'ha referit a les jornades de tallers participatius sobre la pesca d'arrossegament i les garanties de sostenibilitat i de viabilitat a Catalunya, organitzades pel Departament i la tercera i darrera de les quals es va celebrar el passat divendres. Les conclusions extretes serviran per a un simposi que es durà a finals de setembre a Barcelona. Jordà ha visitat Sant Carles de la Ràpita este dilluns amb motiu de la Festivitat de la Mare de Déu del Carme, acompanyada del director general de Pesca i Afers Marítims, Sergi Tudela, així com del director dels Serveis Territorials del Departament a les Terres de l'Ebre, Ferran Grau.

 

Participació