Tres nous parcs eòlics en projecte aixequen les crítiques de la DO Terra Alta

Actualment, la Terra Alta és la comarca que compta amb més estacions en tot el territori català, i encara està previst que es construïsquen més

Redacció
15 de juny del 2018
Actualitzat el 17 de juny a les 10:24h
Aerogeneradors entre Gandesa i Bot.
Aerogeneradors entre Gandesa i Bot. | Sofia Cabanes
Segons exposa en una nota de premsa, el Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta vol treballar per evitar que la comarca de la Terra Alta acabi sent un territori massificat de parcs eòlics. Actualment, la Terra Alta és la comarca que compta amb més estacions en tot el territori català, i encara està previst que es construïsquen tres nous parcs a les poblacions de Batea, Villalba dels Arcs i la Pobla de Massaluca. En total, 30 nous molins que se sumarien als que conformen els 10 parcs eòlics que ja existixen a la part nord de la comarca.
 
La posició contrària del Consell Regulador de la Denominació d’Origen Terra Alta respecte a la massificació eòlica es basa en el fet que el projecte és del tot contrari al model territorial i econòmic de la comarca, eminentment agrícola, i que aposta per la preservació i el respecte pel paisatge i el turisme sostenible. És per això que les empreses i associacions vinculades al territori i el paisatge, malgrat estar plenament a favor de les energies renovables com a recurs imprescindible per a la salvaguarda del medi ambient, es mostren en desacord amb este model territorial per tal de defensar els seus interessos i el futur del territori.

Estos tres nous parcs eòlics a la Terra Alta són els únics previstos de nova construcció a Catalunya i, malgrat que encara no hi ha data prevista per a la seua construcció, el Consell Regulador no vol deixar de fer sentir la seua veu per continuar defensant una comarca que es troba en un moment d’expansió, creixent en nom i prestigi, especialment pel que fa al sector del vi. En xifres, parlem de gairebé 6.000 ha de vinya, 1.255 viticultors que produixen 44 milions de kg de raïm, 52 cellers dels quals 42 són embotelladors d’uns 7 milions d’ampolles de vi.

Però el vi no està sol en una comarca que compta amb un model econòmic basat en l’agricultura i el turisme: unes 6.200 ha d’olivera, amb una producció de 2,3 milions de kg d’olives i 17 empreses comercialitzadores que elaboren 450 tones d’oli certificat amb DOP; 23 restaurants; 45 empreses que oferixen allotjament; i 13 empreses que oferixen serveis turístics.

Amb la construcció dels nous parcs eòlics es posa en perill la viabilitat econòmica i social de moltes empreses. Les instal·lacions eòliques existents no han revertit en positiu al territori, i s’han portat a terme sense una distribució ambientalment sostenible. L’autorització de nous parcs tampoc té en consideració la viabilitat paisatgística i ambiental de la comarca, deixant enrere conceptes legalment definits com ara “sostenibilitat”, “capacitat de càrrega ambiental”, “minimització dels impactes acumulatius” o “conservació de la qualitat i del valor del paisatge”.

Esta massificació eòlica entra en contrast també amb molts dels projectes que estan en marxa a la comarca, com ara el projecte intersectorial de la Ruta del Vi de la Terra Alta, un projecte col·laboratiu de gran importància per a la comarca; o l’aposta real per l’enoturisme i l’oleoturisme amb l’objectiu de lluitar contra la despoblació i l’envelliment de la població activa al territori.