Ens hi juguem el futur

«Tots coneixem gent que ha marxat a la ciutat o a l'estranger a guanyar-se la vida, i també ho saben els polítics, però no sé si sempre fan tot el possible perquè aquesta tendència es reverteixi»

1200_1519063090thumbnail_Foto_blog
1200_1519063090thumbnail_Foto_blog
Pep Simó
20 de febrer del 2018
Actualitzat el 21 de febrer a les 19:18h
Fa uns dies es va publicar un nou estudi de la URV, en en qual es definia que, al contrari del que molts informes/polítics expliquen, l'atur a les Terres de l'Ebre no baixa, el que baixa, i significativament, és la població.

No hi ha un sol motiu, i si es llegeix l'informe, s'indiquen diversos factors, com la marxa de molts immigrants a altres regions o als seus països d'origen, i també, i més significatiu i important, el no retorn de molts joves que marxen a estudiar a la ciutat.

Aquesta tendència ens hauria de fer preocupar, i molt. Les Terres de l'Ebre s'estan convertint en exportadores de talent, de gent formada, jove i que forma part de moltes empreses punteres del país i l'estranger, mentre la regió es va despoblant.

Però d'això en el fons, tothom a les Terres de l'Ebre n'és conscient, tots coneixem gent que ha marxat a la ciutat o a l'estranger a guanyar-se la vida, i també ho saben els polítics, però no sé si sempre fan tot el possible perquè aquesta tendència es reverteixi.

N'hi ha molts que si les circumstàncies es donessin, estarien encantats de tornar, també n'hi ha d'altres que no tornarien mai, però s'ha d'intentar que tots aquells que vulguin, puguin fer-ho en les millors condicions.

És per això que s'haurien de trobar uns consensos per oferir uns mínims. Aquests termes els haurien de marcar tècnics experts, però comento els que per a mi serien alguns punts essencials:

- Millorar la comunicació entre les Terres de l'Ebre i Barcelona. Si en una hora i mitja poguessis plantar-te al centre de Barcelona a un preu raonable, molta gent podria anar a reunir-se a la ciutat o inclús viure aquí i treballar allà. Pensem que a Barcelona i a altres grans ciutats, els treballadors poden viatjar més d'una hora fins al seu lloc de treball.

- Facilitats per crear el teu projecte. Són molts els que estan fora i voldrien crear la seua pròpia empresa, si se'ls facilités un espai, un assessorament, etc, facilitaria que molts acabessin fent el pas i decidissin crear-la aquí. A més, hem de tenir present que amb les noves tecnologies, un pot estar físicament aquí i treballar per a les empreses més punteres. Això sí, amb una connexió d'internet fiable.

- Oferta laboral de qualitat. A banda dels emprenedors s'hauria de crear una xarxa per intentar captar empreses que ofereixin nous llocs de qualitat. Com fer-ho? Oferint a aquestes empreses, espais, facilitats d'implantació, bona sintonia amb l'administració i com no, unes comunicacions fiables que les aproximin a les ciutats.

- Apostar per l’economia social. El temps de les grans fàbriques ha desaparegut, la majoria d'aquestes s'han deslocalitzat, és per això que s'ha d'apostar per una economia i unes empreses que representin els valors del territori, basades en la sostenibilitat, el respecte al territori o el valor afegit de la recerca i el desenvolupament.

- Oferta cultural i d’oci. A molts els semblarà secundari, però una de les coses que més atrauen els joves a les grans ciutats, a banda de la feina, són la multiplicitat d'opcions culturals i d'oci que fan que el seu dia a dia pugui ser diferent.

Aquestes en són només algunes, segurament entre tots en trobaríem moltes més, ni sóc un expert economista, ni pretenc ser-ho. Per últim i no menys important, hauria d'existir una coordinació entre els diferents municipis, deixem-nos de rivalitats insanes, som massa pocs per a no portar-nos bé, així les diferents administracions públiques haurien de coordinar-se per evitar duplicitats i unir-se per un objectiu superior, evitar la despoblació i l'empobriment de les Terres de l'Ebre.