Lo Port de Sal i la Casa Verda, guanyadors del concurs de instal·lacions al del PN del Delta de l'Ebre

En total, s’han presentat 40 propostes

Totes les obres presentades han estat exposades este dijous a l’acte de lliurament dels premis en una aula annexa a la Casa de Fusta
Totes les obres presentades han estat exposades este dijous a l’acte de lliurament dels premis en una aula annexa a la Casa de Fusta | Cedida
Redacció
29 de setembre del 2017
Actualitzat a les 16:50h
El Parc Natural del Delta de l’Ebre ha desvetllat avui els guanyadors dels dos concursos d’idees per habilitar un nou mirador de sal a la punta de la Banya i renovar l’exposició permanent de la Casa de la Fusta, que va convocar el passat mes de juliol, amb el suport del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya-Demarcació de l’Ebre i del Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics i Enginyers d’Edificació de les Terres de l’Ebre.
 
 
El nou mirador de sal

 
El jurat, integrat per representants del Parc, entitats de les Terres de l’Ebre i de professionals vinculats a l’arquitectura i enginyeria, ha escollit ‘Lo Port de la Sal’, com a projecte guanyador per al nou mirador. La guanyadora, d’Arnau Vergès i Jordi Cusidó, permet visualitzar el turó de sal d’uns 4 metres d’alçada que dona la benvinguda a la Punta de la Banya, mitjançant la prolongació d’una duna existent.
 
Així, una passarel·la de fusta l’acompanya fins a un mirador intermig orientat al mar. A partir d’este punt, la passera abandona la duna i seguix ascendint fins a un cingle que funciona de balcó sobre el paratge de les Salines. El jurat ha valorat que la proposta aprofita i integra els accidents topogràfics existents, així com la bellesa plàstica, l’accessibilitat, la viabilitat i racionalitat del projecte, i la capacitat de regeneració i reversibilitat. El cost màxim de les obres és de 70.000 euros.
 
‘Lo Port de la Sal’ ha estat l’escollida d’entre les 5 propostes que van quedar finalistes en una primera fase: ‘Salinia’, ‘Mur de sal’, ‘Salt’, ‘Lo Rogle’ i ‘Lo Port de la Sal’. En total han estat 31 propostes aportades, 13 de Barcelona, 6 de Girona, 6 de les Terres de l’Ebre, i una de Lleida, Tarragona, Castelló, Guipúzcoa, Vitoria-Gasteiz i Navarra. 
 
El premi comprèn l’encàrrec de la redacció del projecte executiu, un Diploma commemoratiu i 9.000 euros en el moment del lliurament del projecte. A més, s’han lliurat 4 accèssits sense remuneració econòmica, consistents en un Diploma a les altres 4 propostes finalistes.
 
Renaturalitzar la Casa de la Fusta

 
Per a la renovació de l’exposició permanent a la Casa de la Fusta, el jurat, integrat per representats del sector museístic, de l’arquitectura, l’enginyeria i tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre, ha escollit la ‘Casa Verda’, com a projecte guanyador. La proposta, de Gerard Cuartero i Jordi Raventós, pretén ampliar la petita llacuna de l’accés exterior a la barraca per “colinitzar els patis adjacents” i renaturalitzar este entorn amb elements característics de les zones humides del Delta. Així, la vegetació i l’aigua s’utilitzen com elements vertebradors que estructuren els espais exteriors. Per tant, l’exposició exterior ‘Béns i serveis de les zones humides’  s’ampliarà amb  materials naturals, com ara llistons de fusta, que permeten una construcció fàcil i lleugera.
 
El jurat ha valorat, sobretot, la bellesa artística i la innovació de la proposta, la coherència, la integració paisatgística, el manteniment i estalvi energètic, l’accessibilitat, i la viabilitat i racionalitat del projecte. S’hi van presentar nou propostes, de les quals el jurat en va preseleccionar tres: ‘L'Encanyissada’ i ‘Lligams’, a més de la guanyadora, ‘La Casa Verda’. Quatre de les propostes són de les Terres de l’Ebre, 2 de Barcelona, i una de Girona, Lleida i Tarragona.
 
El premi consistix en l’encàrrec de la redacció del projecte executiu, un Diploma commemoratiu i 15.000 euros en el moment de l’entrega del projecte. A més, s’han lliurat 2 accèssits sense remuneració econòmica, consistents en un Diploma a les dues altres finalistes.
 
Totes les obres presentades han estat exposades este dijous a l’acte de lliurament dels premis en una aula annexa a la Casa de Fusta. També es podran consultar en format digital a la web del Parc properament.