psicologia en temps de coronavirus

Reforcem positivament

«Sovint, estem centrats a corregir. Els infants volen rebre atenció i, si només la reben quan els renyem, acabaran fent coses malament per rebre-la»

per Assumpta Arasa , Santa Bàrbara, 26 de març de 2020 a les 09:32 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de març de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Capítol XIII

Els dies tristos, mirats des de l'altre cantó de la finestra, ens evoquen a la normalitat. Sembla, fins i tot, que podríem haver triat nosaltres quedar-nos a casa. Però els que tenen petits a casa, saben que, amb vent o pluja, l'estat d'ànim dels menuts és més agitat i, això, en este confinament, pot provocar situacions difícils i de nervis.


De fet, ja fa molts dies que estem a casa i es veuen grans iniciatives per tenir als infants entretinguts, com molts pòsters que he vist a Facebook amb un Arc de Sant Martí i la frase “ens en sortirem” pintada a colors vius. Tot això, diu molt, en positiu, dels pares.

Amb tot, com podem treballar perquè els petits continuïn aguantant el confinament i portant-se bé? Hi ha moltes maneres d'educar els fills i, els pares, segurament ho saben millor que jo que no en tinc.


Malgrat això, ara, voldria parlar del reforçament positiu. Aquest, o com jo en parlaré aquí, és una mena de reforçament que ajuda molt a fer que els xiquets i les xiquetes es portin bé i mantinguin, també  a la llarga, aquest bon comportament.

Així, es tracta de premiar allò que es fa correctament. S'ha de dir que, sovint, estem centrats a corregir el que els petits fan malament i donem per normalitzat les bones conductes. El problema d'això és que els infants volen rebre atenció i, si només la reben quan els renyem, acabaran fent coses malament per rebre-la.

Per això hem de premiar allò que els petits fan bé, com? Fins als 9 o 10 anys es poden usar gomets. Per exemple, es diu quina conducta volem que facen (parar taula, ajudar a recollir, rentar-se les dents, etc.) i, si la fan, posen un gomet en un full que tindrem penjat. Si tenen el full ple, poden tenir un premi (triar ells una pel·lícula o un joc...). A poc a poc, es poden anar traient els gomets i canviant per elogis. Els elogis també serà la manera de premiar els fills més grans.

I recordem, ells i elles també s'ho estan passant malament i, de ben segur, no ho entenen massa. Per això, enfocar-nos en el positiu, també amb els petits de casa, pot ajudar positivament la convivència, bon dia de núvols i pluja!

Assumpta Arasa Altimira, psicòloga general sanitària
 

 

Assumpta Arasa
Pintora, psicòloga i activista... Amb el cor a les Terres de l'Ebre i la vista posada en allò que succeeix al meu entorn i prenent-ne part activa, reflexiono i aprenc cada dia més de què és això de la vida...
21/09/2020

​Perquè ja fem 20 anys

12/08/2020

Ens prenen l’aigua, ens xuclen la sang

20/07/2020

​Un dia a la platja del nostre Delta

15/06/2020

Trobar-nos a la fresqueta

18/05/2020

La invisibilització dels pobres

05/05/2020

Tornar a la normalitat

28/04/2020

Ens tornarem a besar?

22/04/2020

Normalitat, quina normalitat?

15/04/2020

Fem confiança

03/04/2020

Evitem els malentesos

Participació