PSICOLOGIA EN TEMPS DE CORONAVIRUS

Fem màgia

«Molts de vosaltres haureu experimentat moments de nervis i angoixa. Haureu intentat caviar els pensaments dolorosos i, probablement, no us n'haureu sortit»

per Assumpta Arasa , Santa Bàrbara, 25 de març de 2020 a les 12:22 |
Capítol XII


Durant aquests dies, i a través de les ratlles que escric aquí, penso que estem fent un curs accelerat de processos psicològics bàsics. Per això, opino, que avui, més que donar un consell del que podem fer, ja que de moment en podem fer servir molts dels que ja he donat els altres dies, m'agradaria molt fer màgia. És a dir, m'agradaria mostrar com és de fàcil veure com funciona, en alguns casos, la nostra ment.


Segurament, moltes i molts de vosaltres, haureu experimentat moments de nervis i angoixa i us heu dit que us calmeu. De fet, haureu intentat caviar els pensaments dolorosos i, probablement, no us n'haureu pogut sortir.

Doncs bé, això és perquè, malgrat posar la particular NO davant d'alguns d'aquests pensaments, aquests no s'eviten i, per això, us vull mostrar la màgia d’avui.


Així, per exemple, si us dic: "no penseu, però no penseu, en un elefant rosa amb una trompa moooolt llarga", n’estic segura, la majoria no heu pogut evitar de pensar-hi. He aconseguit que la majoria que llegiu això penseu en un elefant rosa en un moment. Bé, què us ha semblat aquest truc de psicòleg (o de mal "mentalista")?

Malauradament, aquest mecanisme no funciona només amb elefants roses (que seria molt bonic), sinó que també s'activa amb pensaments tristos o angoixants. D'aquesta manera, encara que no vulguem pensar en una cosa perquè ens fa mal, aquest mecanisme, fa que sí hi pensem.

Davant d'això, la solució que tenim i que, sovint, els psicòlegs proposem, és la de desviar l'atenció (perquè ja s'ha vist que dir que no ho fem no serveix).

D'exercicis per desviar l'atenció n'hem pensat un munt, les xarxes en van plenes i la imaginació de cadascú també. Així que activem-nos i siguem creatius. Bon dia!

Assumpta Arasa Altimira, psicòloga general sanitària
 

 

Assumpta Arasa
Pintora, psicòloga i activista... Amb el cor a les Terres de l'Ebre i la vista posada en allò que succeeix al meu entorn i prenent-ne part activa, reflexiono i aprenc cada dia més de què és això de la vida...
20/07/2020

​Un dia a la platja del nostre Delta

15/06/2020

Trobar-nos a la fresqueta

18/05/2020

La invisibilització dels pobres

05/05/2020

Tornar a la normalitat

28/04/2020

Ens tornarem a besar?

22/04/2020

Normalitat, quina normalitat?

15/04/2020

Fem confiança

03/04/2020

Evitem els malentesos

02/04/2020

Avui parlem de dol

01/04/2020

Parlem dels adolescents

Participació