La fàbrica del ciment torna a l'activitat

Es posaran en funcionament 2 dels 3 forns | La plantilla ascendirà a "70 o 80 treballadors"

per Sofia Cabanes , Alcanar, 18 d'octubre de 2013 a les 17:38 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 18 d'octubre de 2013 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Fàbrica del ciment a Alcanar. Foto: Sofia Cabanes

Després de mesos d'incertesa i rumors, la planta de Cemex a Alcanar tornarà a obrir portes un any després que la plantilla acabés aprovant un ERO que significava l'acomiadament o desplaçament a altres fàbriques de 136 treballadors d'una plantilla de 166.Tal com ha pogut saber aguaita.cat, esta setmana empreses exteriors de la zona s'han sumat als 25 treballadors que la pantà encara conserva en plantilla per treballar en la posada a punt de les instal·lacions. Fonts coneixedores del cas apunten que "l'arrancada és imminent" i que "tot indica" que serà una posada en marxa "definitiva".

Els dos forns treballaran en tots els processos de fabricació del ciment, inclosa la distribució. Les mateixes fonts indiquen, a més, que l'empresa negocia amb la Generalitat l'entrada de tercers per a l'explotació del port per tal d'atorgar-li una major rendibilitat econòmica. El que sí sembla segur en quant a la distribució, és que Cemex destinarà la major part del ciment produït a Alcanar a l'exportació.

Un dels factors que haurien estat decisius en esta reobertura de forns seria el compliment de les quotes de CO2 que Cemex té contractades.

La tornada a l'activitat dels forns significarà també l'arribada de més treballadors. Aguaita.cat ha confirmat que els primers seran els que en el seu dia va haver de marxar a altres centres de treball de Cemex arreu de l'Estat i posteriorment s'aniria incorporant els treballadors acomiadats que formen part de la borsa de treball que es va generar amb l'aprovació de l'ERO. En total, es conformaria d'una plantilla "d'entre 70 o 80 persones". Tot i això, tots ells hauran de treballar amb les condicions pactades després de l'ERO que suposen una reducció dels sous en un 25%.

Amb tot, la notícia ja corre pel carrer com un fet positiu i és que el que semblava inicialment la condemna a mort d'una altra de les indústries històriques de les Terres de l'Ebre, ara, amb la reobertura dels forns, s'ha convertit en un fet d'esperança.

 

Participació