Cop de força dels taurins ebrencs en defensa de la festa

Milers de persones omplen els carrers d'Amposta per reivindicar "respecte i llibertat" pels bous a les Terres de l'Ebre

Sofia Cabanes
19 d'abril del 2015
Actualitzat el 20 d'abril a la 13:54h
Milers de persones han omplit la plaça de l'Ajuntament d'Amposta.
Milers de persones han omplit la plaça de l'Ajuntament d'Amposta. | Sofia Cabanes

Milers de persones han omplit la plaça de l'Ajuntament d'Amposta. Foto: Sofia Cabanes


Apostaven per una manifestació en defensa dels bous “sense precedents” a les Terres de l’Ebre i ho han aconseguit. Milers de persones -5.000 segons la Policia Local i prop de 10.000 segons l'organització- han desfilat este diumenge al matí pels carrers d’Amposta en un ambient festiu en la mobilització més gran que s’ha fet mai al territori per reivindicar la pervivència de la festa en totes les seues modalitats.

A la manifestació han acudit representacions de totes les penyes i comissions taurines del territori, de la resta de Catalunya i també una bona representació de la Comunitat Valenciana i de l’Aragó.

“He vingut per defensar la democràcia i la llibertat que ens estan traient des d’una cadira de Barcelona, des del Parlament català. S’ho hauria de fer mirar la classe política. És molt vergonyós i humiliant que no tinguen respecte per les llibertat d’un poble”, explicava Pedro Fumadó, ‘Lo Xarnego’, conegut ramader del territori. “Jo vinc des de Benavent”, comentava una altra aficionada “Sóc de l’Associació del Toro Enaromado de Benavente, som uns 150 socis i tenim bou de corda com aquí. Vinc a defensar esta tradició i cultura”.

També ha acudit des de Cornellà a la cita Antonio Martí, extorero i pare del noviller el Rosaleño, que duia una pancarta amb un mapa de Catalunya pintat amb els colors de la bandera espanyola i un bou. “On van començar els bous va ser a Catalunya. A Barcelona hi ha hagut 3 places, i hi ha hagut més afició que a Madrid. Crec que el Constitucional ens donarà la raó i a les festes de la Mercè podrem tornar a fer bous a Barcelona”, ha pronosticat.

Des del costat oposat de l’espectre polític també ha acudit a la manifestació Rut Fatsini, una jove ampostina declaradament independentista. “És una festa que viscut des de petita, ho porto a la sang i que conste que estic en contra del maltractament dels animals. Crec que els que estan en contra dels bous sovint comparen la nostra tradició amb els bous que es fan fora de Catalunya, allò sí que és una tortura perquè l’estan matant. Un pot ser independentista i ser del Madrid. Jo sóc  sóc independentista i m’agraden els bous i seré la primera de firmar contra bous amb mort”.

Tots plegats han omplert de gom a gom la plaça de l’Ajuntament d’Amposta, on s’ha llegit el manifest: “Estem en un moment en què no ens podem quedar callats davant les injustícies, mentides i calúmnies que s’estan dient sobre la nostra festa, la nostra cultura i tradició. Defensarem fins al límit totes les modalitats i si ens posen obstacles els saltarem i tirarem endavant, perquè un territori unit per la festa, la cultura i la tradició no el poden fer callar”, ha afirmat davant l’ovació dels presents, Santi Albiol, el secretari de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, entitat convocant de la marxa.

El defensors dels bous a les Terres de l’Ebre han reclamat una “resposta immediata i positiva” a tot un seguit de mesures que van des de la legalització de les temptes amb públic d'Alfara de Carles, solucions a la problemàtica actual dels bous a la mar de les Cases d’Alcanar i l’Ampolla, reducció de les taxes a pagar en concepte de veterinaris, declaració de la festa dels bous com a element festiu i patrimonial d'interès nacional" i defensa de les modalitats tradicionals de bou capllaçat i embolat.

“Els aficionats estem cansats d’aguantar constantment els atacs de les plataformes animalistes, estem cansats de seguir aguantant la ignorància i la malícia amb què actuen, sempre utilitzant la mentida, la ignorància i la desqualificació”, ha lamentat d'altra banda el president de l’Agrupació, Ximo Martí.

A diferència d’altres ocasions en què animalistes i taurins s’havien arribat a confrontar en manifestacions mútues, esta vegada no hi ha hagut cap tipus d’incident. Xarangues, batukes, cavalls i bous fets de cartó-pedra o inflables han fet d’esta una manifestació de to festiu on s’ha volgut reflectir també la multitud d’elements culturals que rodegen la festa dels bous.

“Creiem en la llibertat de poder anar als bous i en la llibertat de poder decidir. No volem ser la generació en què es prohibisquen els bous, volem entregar la tradició als nostres fills i néts i que ells la puguen continuar defensant i estimant com nosaltres ho hem fet”, ha sentenciat Martí.

La manifestació hi han acudit també molts alcaldes dels pobles presents i representants de partits com CiU, PSC, ERC, PP i, fins i tot, Societat Civil Catalana.