Alliberen al delta de l'Ebre uns 97.500 exemplars d'angula provinents del tràfic il·legal

Els exemplars van ser intervinguts en el marc d'una operació que ha suposat la detenció i investigació d'una vintena de persones en diferents punts de l'Estat espanyol

Alliberament d'exemplars al pont Lo Passador, entre Deltebre i Sant Jaume
Alliberament d'exemplars al pont Lo Passador, entre Deltebre i Sant Jaume | Cedida
Redacció
30 d'abril del 2020
Actualitzat a les 11:14h
La Guàrdia Civil, ha alliberat 19,5 kg (97.500 exemplars) d'angules en diversos punts de Parc Natural de Delta de l'Ebre en el marc d'una operació contra el tràfic il·legal internacional d'esta espècie protegida.

Segons informa el cos policial en una nota de premsa, l'alliberament d'estos exemplars de cria d'anguila es va produir ahir dimecres com a culminació d'un operatiu policial que va començar l'octubre de 2019 i que ha suposat la detenció i investigació de 20 persones i la intervenció de fins a 722 kg d'esta espècie en diferents punts del territori espanyol, amb un valor al mercat de fins a 1,5 milions d'euros.

L'origen d'esta operació, d'àmbit nacional, rau en l'alarmant reducció de població de l'anguila europea (Anguilla anguila), coneguda comunament com angula, a partir de la seua inclusió en el Conveni CITES (Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de fauna i flora silvestre) com a espècie protegida. A dia d'avui resulta impossible criar-les en captivitat.

El tràfic il·legal d'esta espècie, criada a Espanya, està en general dominat per màfies d'origen asiàtic. Segons informa la Guàrdia Civil, el modus operandi d'estes màfies es basa en transportar-les en avió a través de persones anomenades "mules" en maletes condicionades a països de sud-est asiàtic com Vietnam, Malàisia, Indonèsia o Singapur.

Com a conseqüència d'esta operació, les Unitats Fiscals i de Seguretat Aeroportuària de l'Aeroport del Prat de Barcelona van intensificar des del mes d'octubre de 2019 els controls sobre aquells vols internacionals susceptibles de ser utilitzats per al tràfic il·legal d'angules i van arribar a interceptar sis passatgers en diferents vols amb més de 50 kg de cries d'angula.

Les angules intervingudes van ser dipositades a l'Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de Sant Carles de la Ràpita (Montsià), dependent de el Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya.

Ahir, un cop reunides les condicions que garantissin la seua supervivència, agents de el Servei de Protecció de la Naturalesa (SEPRONA) de la Guàrdia Civil, personal de l'IRTA i de la Generalitat de Catalunya van alliberar al natural 19,5 kg d'angules, uns 97.500 exemplars.