Un experiment científic en línia de la URV permet mesurar el coneixement del vocabulari català

Investigadors del Grup de Recerca en Psicolingüística han desenvolupat una aplicació que en només quatre dies ja ha superat els 100.000 participants

Roger Boada, Pilar Ferré i Marc Guasch (d'esquerra a dreta), els investigadors d'aquest estudi del català.
Roger Boada, Pilar Ferré i Marc Guasch (d'esquerra a dreta), els investigadors d'aquest estudi del català. | URV
Aguaita.cat
02 de juliol del 2019
Actualitzat a les 10:36h
Investigadors del Grup de Recerca en Psicolingüística de la URV han desenvolupat una aplicació que permet mesurar en menys de cinc minuts les paraules que coneixen els parlants catalans. L'aplicació té forma de joc i s'hi presenten a l'atzar paraules existents en català i paraules inventades. El jugador només ha de decidir si la paraula existeix o no.

L'objectiu dels investigadors és mesurar el vocabulari dels parlants del català i, a partir d'aquí, desenvolupar eines com proves estandarditzades de vocabulari o mesures objectives de la complexitat de la llengua, entre d'altres. El joc està dirigit a tots els parlants del català, siga quina siga la variant del català que parlen, i visquen on visquen. A més, està dirigit tant a parlants nadius com a aprenents del català com a segona llengua.

La partida dura cinc minuts i en finalitzar-la es coneixen al moment els resultats, que permeten al jugador tenir una estimació del percentatge de paraules que coneix del català, així com comparar el seu nivell de coneixement amb el de la resta de la població. D'esta manera, si l'usuari comparteix la puntuació obtinguda a les xarxes socials es pot reptar a amics, familiars i coneguts, a veure quantes paraules coneix cadascú i col·laborar a més en la difusió del projecte.

El joc es planteja com una oportunitat per conèixer noves paraules, ja que, quan acaba la partida, l'aplicació ofereix la possibilitat de consultar les paraules que s'han fallat al Diccionari de l'Institut d'Estudis Catalans (DIEC2). Es poden fer tantes partides com es vulga per provar de millorar la puntuació, i el joc és accessible tant des d'ordinadors personals com des de dispositius mòbils. La informació recollida es desarà de forma anònima, únicament amb finalitats científiques.

Un estudi important

Este estudi és equiparable a estudis similars duts a terme en llengües com el castellà, l'anglès o l'holandès, en els quals s'ha aconseguit superar la xifra de 200.000 participants. Ara és el torn del català i en només quatre dies des de la seua activació, ja s'han superat els 100.000 voluntaris, el que suposa el major estudi psicolingüístic realitzat fins al moment en llengua catalana.

Els impulsors d'este estudi són els investigadors Roger Boada, Marc Guasch i Pilar Ferre, del Grup de Recerca en Psicolingüística de la URV, que han col·laborat en este estudi amb Jon Andoni Duñabeitia, director del Centro de Ciencia Cognitiva (C3) de la Universidad de Nebrija, que ja havia desenvolupat iniciatives similars en altres llengües.

Un estudi amb 40.777 paraules

Amb les respostes dels usuaris que participen en l'estudi, es construirà una gran base de dades mitjançant la qual es podran estudiar diversos aspectes relacionats amb la llengua catalana. En primer lloc, es podrà estudiar com l'edat, el nivell d'estudis, el sexe o la competència en català afecten l'amplitud del vocabulari dels parlants de la llengua. D'altra banda, s'aconseguirà saber el percentatge de persones que coneixen cadascuna de les paraules i això es podrà utilitzar com un indicador del grau de dificultat de cada paraula.

L'estudi inclou un total de 40.777 paraules del català que van ser pronunciades com a mínim una vegada a la televisió pública catalana durant quatre anys de programació i que apareixen al DIEC2. Des que s'ha activat l'aplicació, han participat més de 100.000 persones, però com més participants hi hagi millor, ja que les conclusions de l'estudi seran més acurades. Per tant, petits i grans, aprenents o nadius i siga on siga que visquen, i siga quina siga la variant del català que es parle, tothom pot posar a prova el seu coneixement de la llengua, fer-ne la màxima difusió possible i col·laborar amb la ciència.

Per participar en l'estudi només cal entrar a http://urv.cat/vocabulari. En només quatre dies han superat els 100.000 participants.