Els veïns estudien denunciar per la via penal Turov i responsables de l'Ajuntament

Publicat el 04 de desembre de 2012 a les 14:30

Esperen que l'estratègia jurídica de l'Ajuntament, requerint a la promotora TUROV que siga ella la responsable de restablir la legalitat urbanística els servisca per guanyar temps. De fet, el consistori atorga un marge de dos mesos a la promotora per a què presente un projecte. Malgrat tot, a ningú se li escapa, Ajuntament inclòs, que aquesta és una estratègia per guanyar temps i que és del tot provable que, tenint en comte que TUROV es troba en concurs de creditors, no moga ni un dit i que, d'altra banda, el jutge acabe desestimant la proposta de l'Ajuntament.

Per això, i tenint en compte que el consistori es planteja al•legar la impossibilitat legal o material d'executar els enderrocaments, els veïns esperen poder entrar en el procés judicial fent obrir una incidència en aquesta impossibilitat on al•legaran "la seua indefensió" envers el litigi judicial del qual no han format part i què reclama l'enderrocament dels seus habitatges.

Així ho ha explicat el president de la comunitat de veïns, Xavier Martínez, a aguaita.cat. "La nostra estratègia és, en un primer terme, la d'al•legar indefensió. Havíem d'haver estat informats, l'administració ens hagués hagut d'oferir ser partícips de la situació molt abans i en realitat ningú ens ha preguntat ni ens ha permès defensar-nos".

D'altra banda, una mesura gairebé segura és la denuncia per la via penal contra l'administrador de Turov per "estafa i engany" en la venta de pisos. "El que ha fet la promotora és un engany. En el meu cas vaig comprar al 2007 i no em va informar del que estava passant i de què existia una sentència. Si jo hagués conegut la situació, no hagués fet la compra. Em van amagar informació", explica Martínez.

El president de la comunitat de veïns reconeix que una de les vies seria reclamar responsabilitats patrimonials contra TUROV, però que "de poc serviria", tenint en compte que la promotora badalonina es troba en concurs de creditors i que previsiblement no podrà pagar les indemnitzacions. Per això, la via més factible, serà anar per la via penal en contra de l'administrador d'aquesta empresa. Una via que tampoc es descarta en el cas dels tècnics o autoritats de l'Ajuntament d'Alcanar que van ser responsables en l'aprovació d'aquesta llicència. "Aquesta és una de les possibles vies, però abans de tirar-la endavant serà consultada amb els veïns", remarca Martínez. El president de la comunitat també té una reunió amb l'ajuntament el dia 7 en què s'estudiaran possibles vies de solució i també futures estratègies judicials.

Altres llicencies en el punt de mira
D'altra banda, i en relació a les 50 llicències de la zona de Serramar que es troben en el punt de mira pel fet d'haver-se demostrat que es van atorgar seguint els mateixos criteris d'interpretació que es va fer amb la llicència de TUROV, els veïns assenyalen que ben a prop de la seua promoció n'existeix una altra amb una clau de ciutat jardí (17a4') encara més restrictiva que la seua (17a1) i que va ser atorgada al 2002, quan Josep Beltran (PP) era regidor d'Urbanisme. De fet, segons aquesta clau del Pla General d'Ordenació Urbanística s'hi podien construir aquí 11 habitatges i, en canvi, segons el cadastre se'n van arribar a fer 135,més les corresponents places de garatge.

Xavier Martínez, no descarta que la comunitat de veïns, en la mesura que els puga "convenir" denuncie aquestes 50 llicències urbanístiques. Apunta però, que també podria fer-ho la denunciant del cas Turov, Antonia González, que ja va advertir en el moment que l'Ajuntament va aprovar el PERI que recorreria qualsevol intent de modificació de la situació urbanística actual.