El Congrés insta el govern de l'Estat a desmantellar el projecte Castor

La proposta presentada per En Comú Podem ha obtingut el suport de tots els partits de la cambra a excepció del PP

Redacció
29 de març del 2016
Actualitzat el 30 de març a les 18:34h
Plataforma Castor, plantada davant la costa del delta de l'Ebre.
Plataforma Castor, plantada davant la costa del delta de l'Ebre. | Europa Press

Plataforma Castor, plantada davant la costa del delta de l'Ebre. Foto: Europa Press


La Comissió d'Indústria, Energia i Turisme del Congrés ha aprovat avui la Proposició No de Llei (PNL) presentada per En Comú Podem, conjuntament amb la resta del grup parlamentari Podem - En Marea, en la qual s'insta el govern a establir un calendari de desmantellament de les instal·lacions marines i terrestres del magatzem de gas natural Castor, "mitjançant una solució responsable i transparent" i amb la participació mancomunada de la Generalitat de Catalunya, la Generalitat Valenciana i els ajuntaments de les localitats afectades. La proposta ha tingut el suport de tots els partits de la cambra baixa menys del PP.

El diputat d'En comú Podem al Congrés Josep Vendrell ha assegurat durant la defensa a la Comissió que "el projecte Castor és un projecte innecessari que ha suposat un veritable pelotazo financer", i "ha estat un projecte inútil que pretenia perpetuar un model energètic insostenible, els combustibles fòssils, amb grans infraestructures, amb una forta participació financera i un poderós oligopoli amb una gran influència política i basat en la idea d'un creixement il·limitat de la demanda, un supòsit que no es va donar ".

A més, el text, que ha estat aprovat en la Comissió advertix de la necessitat de posar en marxa els estudis tècnics sobre com afectarà la hibernació del projecte en el medi ambient de la zona. Al seu torn, és important que també es faça un peritatge per quantificar els danys materials i morals que ha patit la ciutadania de Terres de l'Ebre (Tarragona) i Baix Maestrat (Castelló) com a conseqüència dels terratrèmols que han patit.

En comú Podem, que ja va sol·licitar la compareixença del ministre d'Indústria, Energia i Turisme, José Manuel Soria, perquè informés de la seva decisió d'adjudicar una retribució addicional de 253.300.000 d'euros als promotors del projecte Castor, ha exigit al govern que impulse les modificacions legals necessàries perquè, en un futur, les indemnitzacions no es paguen més amb diners públics. I és que, en total, ha lamentat Vendrell, els ciutadans hauran pagat de la butxaca més de 1.654 milions d'euros per a un projecte que "mai s'hauria d'haver fet" i que l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) calcula que la minuta ascendirà, incloent els corresponents interessos, a 4.731 milions d'euros. Esta ha estat una demanda reiterada per ICV-ENTESA TE durant este període, i amb declaracions del coordinador territorial, Jordi Jordan, “es valora de manera molt positiva la proposta i s'espera que es complisca i tire endavant i no quede oblidada en un calaix”.