Es reprenen les obres finançades amb el cànon del minitransvasament

Redacció
09 d'abril del 2015
Actualitzat a les 19:25h
Un moment de la visita a una de les actuacions en marxa, a la sèquia Vergez, a Deltebre.
Un moment de la visita a una de les actuacions en marxa, a la sèquia Vergez, a Deltebre. | CHE

Avui s’ha escenificat la represa de les obres que van quedar paralitzades fa cinc anys corresponents al Pla d’Obres del Delta de l’Ebre (PODE) finançades amb el cànon de derivació del minitransvasament. Les actuacions de revestiment de sèquies acordades com a compensació de l’enviament d’aigua van quedar aturades quan se n’havia executat un 50%. El cànon, que percep ara en un 80% la CHE i un 20% l’ACA –amb anterioritat, els percentatges eren els inversos-, torna a revertir al delta de l’Ebre arran de l'acord entre la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre, l’Agència Catalana de l’Aigua i les Comunitats de Regants de la Dreta i l’Esquerra de l’Ebre i de que els regants retiressen el contenciós administratiu que van presentar contra l'ACA per haver dixat el PODE a mig fer.

El passat mes de febrer es va iniciar l'execució de les primeres obres, amb un pressupost de 2,5 milions d'euros per als revestiments i millores de les sèquies de Vergez, Balaguer i Cenducats. El president de la CHE, Xavier de Pedro, s'ha reunit este matí amb les comunitats de regants del Delta de l'Ebre per visitar algunes de les actuacions en marxa. En la trobada han estat presents el diputat per Tarragona, Joan Bertomeu i els alcaldes de Deltebre, Sant Jaume d´Enveja i Amposta. A més, De Pedro ha anunciat que la següent obra serà la millora integral de l’assut de Xerta.

Les actuacions actualment en execució tenen un termini de tres mesos i mig, molt condicionat per les necessitats d'inundació dels terrenys per al cultiu d'arròs i posteriorment per al manteniment del Delta. Per això, s'avançaran este mes però clouran a final d'any.

A la millora de la sèquia de Vergez, a Deltebre, s’hi destina un pressupost d'una mica més d'1,2 milions d'euros. L'obra consisteix en la instalació d'1.255 metres de canal rectangular prefabricat de formigó armat. Al llarg del canal es disposarà d'un total de 47 preses de reg.

La impermeabilització de les sèquies de Balaguer i Cenducats, a Amposta i Sant Jaume d’Enveja, té un pressupost d'1,3 milions d'euros. De la primera se substituiran les conduccions actuals al llarg de 2.721 metres. A la segona, les conduccions seran mòduls de formigó prefabricat, de 4 metres de longitud, i secció rectangular, amb una llargada total d’1.320 metres. Es respectarà el traçat de les sèquies actuals, que es demoliran.