L'exgerent d'Agrofruit, condemnat a quinze anys d'inhabilitació i a tornar 30 milions d'euros

Quatre membres més del consell d'administració hauran de pagar l'1% del dèficit i se'ls inhabilita dos anys

Un moment del judici a l'Audiència de Tarragona.
Un moment del judici a l'Audiència de Tarragona. | ACN (Anna Ferràs)
Aguaita.cat
07 de març del 2024
Actualitzat a les 15:07h
El jutjatMercantildeTarragona ha resolt el cas del concurs de creditorsd'Agrofruit que es va jutjar al novembre. La sentència, imposa a XavierGuarner, exdirectorgeneral de l'empresacitrícola, quinzeanysd'inhabilitació per administrar béns aliens i la restitució del dèficitconcursal, que podria ascendir a "uns 30 MEUR", segons fonts pròximes al cas.

Els altresquatremembres de conselld'administració que van ser jutjats han estat condemnats a dosanysd'inhabilitació per al comerç i l'administració de béns aliens (la pena mínima) i a pagarsolidàriament l'1% del dèficit del concurs de creditors. No es descarta que la defensa d'algun dels processats presente recurs d'apel·lació a esta sentència.

El judici es va celebrar a finals de novembre, en os jornades, a la secció quarta de l'Audiència de Tarragona. Dels dotze encausats inicialment, dos han mort i cinc van arribar a un acord amb l'administració concursal, entre ells l'auditor de comptes. L'exdirector general i quatre membres més del consell d'administració van ser jutjats per determinar "la seua responsabilitat efectiva" de la fallida de l'empresa i la definitiva liquidació que es va fer el 2018, així com del forat econòmic que va deixar.

En la sentència del jutjat mercantil número 1 de Tarragona, es qualifica de "culpable" el concurs d'Agrofruit Export SL – perquè hi ha culpa del deutor en l'estat d'insolvència - i condemna els responsables a la inhabilitació i restitució del dèficit concursal - el 100% en el cas de l'exgerent i l'1% la resta -. De fet, com ja recull la sentència penal que condemnava Guarner pel delicte societari de falsedat documental – a 27 anys de presó i més de 800.000 euros d'indemnització i multa-, el gerent aprofitava "la confusió patrimonial" entre Agrofruit Export i Ebrefruit i "simulava operacions entre elles", com confeccionar factures per a les entitats bancàries.

Pròxim judici, EbreFruit

Com es detalla també en la sentència judicial, el principal client d'Agrofruit era Ebrefruit SAT. En la comptabilitat d'Agrofruit hi havia un compte amb les transaccions a la segona societat en el qual es van detectar ampliacions de capital durant diversos exercicis, abans del concurs de creditors. El jutge fa notar que aquests diners no s'han reintegrat als socis capitalistes.

A més, pel que fa a les vendes, els bancs també van anticipar diners amb les suposades factures que es presentaven d'Ebrefruit, una xifra que ascendeix a 14.912.617,55 euros. També es feia constar a la comptabilitat centenars de milers d'euros de suposades subvencions, o s'inflaven les previsions de compres.L'auditor va quantificar fins a 5.484.954,73 euros en saldos que no s'havien reconegut a Ebrefruit durant anys.

El judici pel concurs de creditors d'Ebrefruit es farà al mes d'abril. El dèficit concursal que es jutjarà és dels 20 milions d'euros de l'aval la societat va fer a Agrofruit i aquests saldos amagats.

Guarner, de nou assenyalat

En el judici del novembre, els quatre membres del consell d'administració encausats van atribuir tota la responsabilitat de la comptabilitat falsa a l'exdirector general Xavier Guarner, a qui van acusar d'haver-los enganyat i amagat els comptes reals de l'empresa. Alguns també van fet notar al magistrat les importants pèrdues econòmiques que els ha suposat la fallida d'Agrofruit amb les ampliacions de capital que no es van retornar. El jutge apunta que les irregularitats comptables "són un fet incontestable", però no veu que es pugui deduir que el consell d'administració en "fos aliè", fet pel qual els atribuïx la responsabilitat d'administradors de dret.

La fallida d'Agrofruit

Agrofruit Export s'havia situat el 2012 com la principal exportadora de cítrics de Catalunya (el 57%), amb més de 70 milions d'euros de facturació. El 2013 es va destapar una acumulació de deutes, de més de 50 milions d'euros i un patrimoni net negatiu d'uns 30 milions més. El seu exgerent havia ocultat milions d'euros de pèrdues amb una facturació fictícia durant anys, 16.055.127,07 euros de desajust en els comptes falsos, segons detalla la resolució judicial.

La sentència del Mercantil de Tarragona menciona que el sistema de finançament "era artificiós" per "allargar l'activitat econòmica", i que acumulava "rendibilitats negatives" que no permetien pagar els creditors. Les entitats financeres ja havien hipotecat la nau de la concursada en el procediment de refinançament de 2012 i l'ocultació de la situació patrimonial real va agreujar la insolvència en uns 10 milions d'euros, xifra que coincideix amb el valor del patrimoni net negatiu a final de l'exercici 2012-2013.

El consell d'administració de l'empresa va obrir un concurs de creditors voluntari que es va tancar amb un conveni el 2016, on els proveïdors ordinaris acceptaven una quita de fins al 70% durant dos anys i les entitats financeres de fins al 50%. El creditor, acceptant aquesta "generosa" quita, demostrava que mantenia la confiança en la recuperació de l'empresa citrícola ebrenca, però el preu del fruit i la falta de finançament, perquè els bancs no els van voler donar nous préstecs, van fer caure la facturació fins als 18 milions d'euros la campanya 2017/2018.

Tampoc es va aconseguir trobar un comprador, el conveni no es va superar i a finals del 2018 Agrofruit va acabar tancant i executant la liquidació definitiva. Ara les naus d'Agrofruit Export i Ebrefruits són propietat del grup Ametller Origen.