Set municipis del Delta de l'Ebre creen la Ruta de la Sega

La Denominació d’Origen Protegida Arròs del Delta de l’Ebre, en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, ha presentat la iniciativa este dimarts a Barcelona

  • Festa de la sega a la finca de Bombita, a Deltebre. -
Publicat el 27 de maig de 2025 a les 18:42
Actualitzat el 27 de maig de 2025 a les 18:44

La sega de l’arròs és el moment de recollir el fruit esperat durant un any, un moment icònic al Delta de l’Ebre. Amb el temps s’ha mecanitzat, però igualment l’olor de l'arròs madur envaeix un paisatge únic que es transforma en funció del ritme dels arrossars.

Set municipis del Delta rememoren les tasques de la sega tal com les feien les generacions que han deixat el seu llegat agrícola a n’este espai natural, i enguany han optat per crear la Ruta de la Sega, per fer la festa més grossa i per compartir este moment culminant amb tot Catalunya.

Amb este propòsit, este dimarts la Denominació d’Origen Protegida Arròs del Delta de l’Ebre, en el marc de Catalunya Regió Mundial de la Gastronomia, ha presentat a Barcelona la primera Ruta de la Sega, un projecte que uneix en un mateix fil conductor les poblacions d’Amposta, l’Ampolla, Camarles, la Ràpita, l’Aldea, Deltebre i Sant Jaume d’Enveja.

Estos municipis organitzen des de fa anys les festes de la sega, amb demostracions en viu de com es duia a terme la sega tradicionalment per reviure una època i donar a conèixer les tradicions lligades a la cultura deltaica. Són festes que se celebren al llarg de tot el mes de setembre, i van acompanyades també de jornades gastronòmiques als restaurants de la zona, on poder degustar la gran varietat gastronòmica lligada al món de l’arròs.

Enguany, del 7 de setembre al 12 d’octubre, aquells que s’apropen al Delta de l’Ebre podran gaudir dels recursos turístics de la zona: el natural, a través del paisatge; l’històric, amb la tradició del cultiu de l’arròs; el cultural, recorrent i descobrint els pobles del Delta de l’Ebre; i el gastronòmic, amb l’arròs com a protagonista absolut.

La presentació, que s’ha celebrat al Time Out Market Barcelona, ha estat presidida per Marcel Matamoros, president de la DOP Arròs del Delta de l’Ebre, i Òscar Ordeig, conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, qui ha posat de relleu l’arròs com a producte nostrat del patrimoni gastronòmic.

A l’acte han assistit també altres autoritats del territori, i els assistents han pogut gaudir d’una proposta gastronòmica, amb l’arròs com a protagonista, a càrrec de Fran López, xef de les Terres de l’Ebre, guardonat amb dos estrelles Michelin pels seus restaurants Villa Retiro i Xerta.