Casanovas, d'intèrpret al funeral de Gandhi a impulsor de les dones a la música de banda

El Museu de les Terres de l’Ebre acollirà una exposició itinerant sobre la vida i obra d'un mestre amb una biografia sorprenent

  • L'exposició s'inaugura este dissabte a les 19.00 hores. -
Publicat el 28 de maig de 2025 a les 16:31
Actualitzat el 28 de maig de 2025 a les 16:33

Va tocar al funeral de Gandhi amb la banda de Calcuta, va impulsar la participació de les dones a la música de banda, i la creació de l'orfeó "Els ocells del Montsià", pioners en cantar en català als anys 60. Són només algunes de les dades biogràfiques que conformen la "vida de pel·lícula" del mestre Francesc Casanovas, qui va ser director de la Lira d'Amposta. Ha arribat el moment, coincidint amb el seu 125è aniversari, de donar a conèixer qui va ser este músic excepcional, a qui el Museu de les Terres de l'Ebre dedicarà una exposició itinerant entre el 31 de maig i el 4 d'agost.

La mostra compta amb la col·laboració de la Lira i l’Ajuntament d’Amposta, i s’inaugurarà el dissabte, 31 de maig a les 19 hores, amb la participació de la banda de música de la Lira.

L’exposició recollirà documentació inèdita i també partitures i instruments de Casanovas. La impulsa el catedràtic de flauta al Conservatori de Múrcia i exalumne i biògraf de Casanovas, Juan Francisco Cayuelas. "La mort de Casanovas em va deixar orfre de mestre i àvid de saber-ne més de la seua vida, per això fa 40 anys que investigo una vida que és digna de pel·lícula", assegura Cayelas. Amposta va ser un lloc clau a la vida del músic, per este motiu van decidir també que havia de ser una de les seus de la mostra, conjuntament amb Torrevieja i Llíria, així com les darreres setmanes s’ha exposat a Madrid.

L’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, agraeix la implicació de totes les persones que han fet possible l’exposició, que celebra també el 125 aniversari del mestre: "Com totes les entitats, la Lira no seria el que és sense les persones que han deixat marca, i poder gaudir d’esta exposició i saber-ne més d’una persona que va tenir un paper tan transformador en la cultura i la societat d’Amposta és un honor".

Francesc Casanovas, revolucionant la música de banda

Francesc Casanovas va aterrar a Amposta l’any 1957, on va estar 9 anys, marxant després a Llíria i més tard a Torrevieja. Intèrpret de flauta, saxo i clarinet, a la capital del Montsià, segons el seu biògraf, va arribar per "retrobar-se amb la música" i on també va "transmetre la seua passió per la música a molts joves".

També en nom de la Lira, Carles Orero, qui ha ajudat a Cayuelas en este procés de documentació, explicava que "l’arribada del mestre Casanovas va suposar una revolució per a la música de banda, no només a la ciutat, sinó a tota Catalunya".

Com a director de la Lira, Casanovas va incorporar a les dones en la música de banda, un fet inèdit el 1965, així com va crear la Banda Juvenil de la Lira, l’Orquestra de Cambra o l’Orfeó "Els ocells del Montsià", pioners a cantar en català als 60. "En este procés he descobert coses sorprenents, com que va portar el nom d’Amposta arreu del món, que era company no només de Pau Casals, sinó de Stravinski, o que va tocar al Columbia Hall de Nova York", reblava Orero.

A banda d’Amposta, Casanovas també va ser director de banda a Llíria i Torrevieja, els darrers anys de la seua vida. Abans, però, va estar a Barcelona, a Londres i fins i tot a Nova York, on va guanyar un concurs de saxo, i a l’Índia, país on va compondre des de música de cambra, poemes simfònics o ballet, i va tocar al funeral de Gandhi, amb la banda de Calcuta.