L'esturió torna al riu Ebre després de més de 50 anys

Quaranta-quatre exemplars s'alliberen a l'assut de Xerta-Tivenys on tornaran a reproduir-se d'aquí quinze anys

Una dona allibera un grup d'esturions al riu Ebre, a la platja fluvial de Tivenys
Una dona allibera un grup d'esturions al riu Ebre, a la platja fluvial de Tivenys | Anna Ferràs
Aguaita.cat
21 de desembre del 2023
Actualitzat a les 12:53h
Una quarantenad'esturions neda ja Ebre avall. Feia més de migsegle que l'espècie ancestral s'havia extingit al riu. Els depredadors i sobretot els obstacles dels assuts i les preses que es van anar construint van ser una barrera i un fre a la reproducció d'estos peixosmigradors.

Els nousexemplars han vingut de França i han estat uns vint dies aclimatant-se al centreaqüícoladel'IRTA de laRàpita (Montsià).

La soltada s'ha fet la platjafluvialdeTivenys (Baix Ebre) davant una gran expectació. Després de créixer al litoraldeltaic, tornaran en quinze anys riu amunt, a reproduir-se. "És un dia històric per a les Terresdel'Ebre, per al riu i per al projecteMigratoEbre", ha remarcat la directora de l'IDECE, NormaPujol.

Durant el període d’aclimatació, als esturions se’ls han implantat uns emissorsd’ultrasons perquè l’equip tècnic del projecte puga seguir els seus moviments, cosa que donarà informació sobre el seu comportament a l'Ebre.

Les obres de la rampadepeixos a l’assut de Xerta-Tivenys, necessàries per finalitzar la connectivitatecològica de la partbaixa del riuEbre després d’haver executat l’any 2017 la rampa de peixos a l’assutd’Ascó, també s'han iniciat aquest mes de desembre. Tindrà una longitud de 236metres, una ampladaútil de 8metres i una pendent de 2,7%, esdevenint la més gran de Catalunya.
 
En el marc del projecteLife MigratoEbre també està previst organitzar unes jornades al mes de juny del 2024 dedicades a exposar i valorar els resultatsobtinguts en les diferents accions que s’han realitzat.

 

El projecte té com a objectiu millorar la connectivitat del trambaix del riuEbre per millorar i conservar la seua biodiversitat i en especial la de les espèciesmigratòries.

Està coordinat per l'IDECE i té com a socis beneficiaris la DireccióGeneraldePolíticaMarítimaiPescaSostenible i el ParcNaturaldelDeltadel’Ebre (ambdós pertanyents al Departamentd’AccióClimàticaiAgendaRural), la FundacióCatalunyaLaPedrera; el Centred’EstudisdelsRiusMediterranis de la UniversitatdeVic - UniversitatCentraldeCatalunya (CERM) i l'InstitutdeRecerca i TecnologiesAgroalimentàries (IRTA).

 

El delegat del Govern, Albert Salvadó i la directora de L'IDECE, Norma Pujol han assistit a l'acte de reintroducció de l'esturió al riu Ebre Foto: Cedida