La PDE exigix al Govern que dixe de promoure la confrontació territorial per la gestió de l'aigua

L'entitat advertix que organitzarà manifestacions si la Generalitat pren mesures "irreversibles" com la interconnexió de xarxes

Susanna Abella, Matilde Font i Joan Antoni Panisello, este dimarts en roda de premsa.
Susanna Abella, Matilde Font i Joan Antoni Panisello, este dimarts en roda de premsa. | ACN (Eloi Tost)
Redacció
12 de desembre del 2023
Actualitzat el 18 de desembre a les 12:03h
La Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE) ha reclamat al Govern que deixe d'alimentar la "confrontació territorial" per la gestió de l'aigua en l'escenari de sequera actual. L'entitat ha apuntat este dimarts que l'executiu "està preparant" la població per exercir una pressió sobre les Terres de l'Ebre perquè siguen solidàries amb la resta del país. Per la plataforma, el problema de la gestió de l'aigua és de fons i més greu, i ha demanat "autocrítica" a la Generalitat per la situació a la qual s'ha arribat. Alhora, han anunciat manifestacions si el Govern pren mesures "irreversibles" que condicionen el futur de la zona, com ara la interconnexió de xarxes a l'alçada de Cunit i Cubelles o la reducció dels cabals ecològics dels rius.

El portaveu de la PDE, Manolo Tomàs, ha criticat que mentre el Govern envia "missatges de desenvolupament territorial, urbanístic i agrícola" també posa la població ebrenca "en el punt de mira de la societat catalana per facilitar una possible confrontació territorial" que l'executiu "alimenta". "Ens prepararem per esta confrontació, però no estem sols. Tindrem suports dins l'àmbit català", ha advertit Tomàs. Amb tot, ha afegit que hauran de fer servir "un llenguatge molt pedagògic" per expressar el seu punt de vista: "no caurem en la trampa que ens ha posat el conseller" Mascort, ha dit Tomàs en referència a l'apel·lació a la solidaritat entre territoris que va fer el titular d'Acció Climàtica.

El portaveu també ha explicat que a finals de febrer convocaran una assemblea ciutadana per analitzar la situació i on "probablement" es proposaran manifestacions. "Però si abans es prenen mesures que creiem que són irreversibles i que condicionaran el nostre futur, convocarem mobilitzacions", ha assenyalat. Entre estes opcions que consideren irreversibles hi hauria la interconnexió de xarxes, especialment la que connectaria la canonada del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) amb Aigües Ter-Llobregat (ATLL) a l'alçada de Cunit.

Per l'entitat en estet punt també es construiria una dessaladora que han qualificat "d'innecessària" per abastir Barcelona o Tarragona, ja que queda massa lluny de les dues ciutats. Des del seu punt de vista, este equipament seria "la ròtula" que facilitaria la interconnexió.

Amb tot, la PDE ha traslladat a l'executiu algunes mesures per ajudar a reduir la necessitat d'aigua i pal·liar els efectes de la sequera, com la recuperació de les aigües contaminades per purins de la Catalunya Central o fer una moratòria dels nous plans de desenvolupament urbanístic i agrícola. Així mateix han sol·licitat que el Govern prioritze la "reparació de fuites" i incrementar els nivells de regeneració d'aigua. En esta línia, també han criticat que s'hagi posat damunt la taula el transport d'aigua en vaixells. Segons els càlculs exposats per la portaveu Susanna Abella, amb els dos vaixells que s'han plantejat únicament es podria abastir una població de 160.000 habitants.