La canareva Andrea Queralt signa el guió d’una de les pel·lícules d’estrena més aclamades per la crítica

Afincada a París, ha treballat anteriorment com a coproductora a la multipremiada "O que arde", entre altres films de ressò internacional

Andreea Queralt, natural d'Alcanar, està actualment afincada a Paris.
Andreea Queralt, natural d'Alcanar, està actualment afincada a Paris. | Cedida
Sílvia Berbís
06 de desembre del 2023
La guionista i productora d’Alcanar Andrea Queralt, conjuntament amb al director Víctor Iriarte i a la també productora Isa Campos, signa el guió d’una de les pel·lícules d’estrena a la cartellera cinematogràfica d’este desembre que està despertant el clam més favorable de la crítica. Es tracta de “Sobre todo de noche”, el títol d’un film protagonitzat per les actrius Ana Torrent i Lola Dueñas, que irromp a les sales havent aconseguit una contundent repercussió internacional, commovent al seu pas en festivals com el de Venècia, on es va estrenar el passat mes de setembre, BFI London, Tessalònica, Seminci de Valladolid, on va obtindre el premi de la crítica, Viennale, Mar del Plata, La Habana, Marrakesh, La Roche sur Yon, on va merèixer el premi a la millor pel·lícula, Cinespaña Toulouse, d’on es va endur el premi al millor director, i Cinemed de Monpellier.

Un palmarès que només entrar a les sales espanyoles avala esta joia dramàtica que narra la història de dos mares, la Vera i la Cora. La Vera va donar el seu fill en adopció perquè no se’n podia fer càrrec, i Cora, que no podia tenir fills, va recórrer a l’adopció per formar una família. Les dos compartixen l’experiència d’haver estat mares d’un xiquet, Egoz (Manuel Egozkue), i es troben a Portugal per repassar la història de les seues vides i definir el seu futur.

Així és com el guió a tres bandes de Queralt, Campos i Iriarte, que a més debuta magistralment com a director de ficció, s’endinsa en un drama desolador que partix d’un titular d’un diari: “Les associacions calculen que 300.000 nadons van ser robats entre 1949 i 1990 a Espanya”. Els responsables ho feien sobretot de nit.

“Estem molt contents per la resposta que està tenint per part de la crítica i la repercussió internacional que ha aconseguit fins ara”, afirma Andrea Queralt en declaracions a aguaita.cat. Els factors que l’eleven a la condició de joia cinematogràfica són diversos, des del tema que posa en pantalla, fins la forma narrativa innovadora amb què es presenta. “Formalment desplega molta inventiva en el llenguatge cinematogràfic i a més a més, resulta com commovedor el treball de les actrius protagonistes, dos dones que superen els 50 anys i que actuen sense artificis, naturals, aconseguint un realisme que malauradament no sempre veiem quan toca abordar papers de dones en esta etapa de la vida”, afegix.

Queralt, natural d'Alcanar, és llicenciada en Comunicació Audiovisual i Humanitats per la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. Està afincada a Paris i des de 2015 forma part de la societat francesa 4 A 4 Productions. El seu primer llarg com a productora, Avant la fi de l’été de Maryam Goormaghtigh (2017) es va estrenar a Cannes amb una acollida excel·lent a les sales franceses i en festivals internacionals. L’any 2019 va coproduir la multipremiada “O que arde” d'Oliver Laxe, premi del jurat al Festival de Cannes i guanyadora de dos premis Goya i dos premis Gaudí, entre altres reconeixements. També ha produit Matadero, primer llargmetratge de Santiago Fillol, així com el pròxim film d'Oliver Laxe, entre altres projectes.