Localitzen dos cavalls abandonats i un tercer mort al Parc Natural dels Ports, al terme de la Sénia

El propietari dels animals va ser sancionat pels agents del SEPRONA

Agents del SEPRONA amb els dos animals abandonats al Parc Natural dels Ports
Agents del SEPRONA amb els dos animals abandonats al Parc Natural dels Ports | SEPRONA
Aguaita.cat
29 de novembre del 2023
Actualitzat el 30 de novembre a les 9:38h
El SEPRONA, a través d'una col·laboració ciutadana, va tenir coneixement que en un paratge del ParcNaturaldelsPorts, al terme municipal de la Sénia, havia aparegut un cavallmort

El Parc natural dels Ports forma part de la xarxaeuropeaNatura2000, per ser Zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA) i és Lloc d'Importància Comunitària (LIC), estant inclòs en la seua major part en el nucli de la ReservadelaBiosfera de les Terresdel'Ebre.

Els agents van localitzar el cadàver d'un cavall, que semblava que havia mort a causa d'un accident fortuït, ja que el lloc on va ser trobat era un fossat amb certa profunditat, del qual no hi havia forma de sortir.
 
Es van realitzar unes primeres indagacions, de les quals van poder saber de l'existència de més cavalls a la zona; així, van tenir coneixement que aquests exemplars mancaven de qualsevol tipus de control, ni administratiu ni sanitari, per la qual cosa es va procedir a la recerca dels mateixos, batent la zona, localitzant en una zona pròxima a la de la troballa del cadàver, dos cavalls més, una euga i un poltre.
 
Els agents van aconseguir identificar la persona responsable dels cavalls que vagaven sense cap control i sense exercir la seua responsabilitat sobre la seva alimentació i la seva salut, procedint a aixecar diverses actes de denúncia.

Les denúncies es van formalitzar per abandonaranimalsvius, així com altres per manca de la documentaciósanitària exigida per al moviment i transportd'animals, manca d'identificació dels mateixos i traslladar animals a una ubicació subjecta a requisit d'autorització prèvia (Reserva Nacional de Caça/Parc Natural).

Estes actes-denúncia van ser trameses al Departamentd'AccióClimàtica, Alimentació i AgendaRuraldelaGeneralitat de Catalunya, competent en el cas.
 
L'augment d'animals comporta un risc sanitari, tant per a la salut pública humana com per a la sanitat animal, per contaminació del medi ambient. 
 
Igualment, introduir animals sense control sanitari en una zona, com el ParcNaturaldelsPorts, on es gestionen diferents activitats ramaderes i econòmiques controlades, com l' engreix de bestiar per al consum humà, suposa un alt risc de contaminació zoonòtica, fent perillar el desenvolupament normal d'estes activitats.