El Memorial de les Camposines ja té 1.819 inscrits de combatents a la Batalla de l'Ebre

Este diumenge s’han afegit 68 noms més en el marc de l’homenatge anual als desapareguts del front de l’Ebre

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la inauguració d'una nova placa al Memorial de les Camposines
La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart, durant la inauguració d'una nova placa al Memorial de les Camposines | Cedida
Aguaita.cat
19 de novembre del 2023
Actualitzat a les 21:44h
ElMemorialdelesCamposines, a la Fatarella (Terra Alta), ha sumat este diumenge 68noms de combatents de la batalladel'Ebre. D'esta manera, l'espai ja recorda a 1.819persones que van participar en aquest episodi de la GuerraCivil espanyola, 85 anys després de la seua fi.

La neta d'un dels soldats, la MartaGascón, ha reivindicat este paratge per no oblidar la memòria ni del seu avi ni de tots els que van lluitar-hi, amb independència del bàndol en què ho van fer. La conselleradeJustíciaGemmaUbasart ha insistit en la importància de les polítiques de memòria democràtica. "Cal que els joves que no van viure el franquisme sàpiguen dels esforços i sacrificis que han estat necessaris per gaudir avui de llibertats", ha apuntat.

L'emoció i el record han tornat a omplir el Memorial de les Camposines en el marc de l'homenatge anual als brigadistes i combatents que van participar a la batalla de l'Ebre. Familiars, majoritàriament catalans, han assistit a l'acte, que ha coincidit enguany amb el 85èaniversari de la fide la GuerraCivilespanyola. Les germanes Teresa i DoraMonleón han estat presents a la Fatarella per recordar el seu tietEsteve, el germà de la seva mare, qui va desaparèixer durant la batalla de l'Ebre. "No ens alegrem de la seva mort, però ens alegrem que l'hagin trobat. És un descans", ha afirmat la Teresa.
 

Les germanes Teresa i Dora Monleón, durant l'homenatge anual al Memorial de les Camposines Foto: Ariadna Escoda


La seua és una història compartida per tants altres familiars que aquest diumenge s'han reunit al Memorial de les Camposines per honrar la memòria dels combatents i desapareguts durant aquest episodi de la guerra. Molts, com la MartaGascón, tampoc saben què va passar amb els seus familiars ni on van perdre la vida, però reclamen que no s'oblidin ni els seus noms ni les seves històries. "És important no oblidar la memòria del meu avi i tots els que van lluitar en aquesta guerra, fos d'una banda o l'altra", ha remarcat la neta.
 

Un espai que s'allunya de "glorificar cap guerra"


Segons la consellera de JustíciaGemmaUbasart, el Memorial de les Camposines representa un "espai de recolliment" que s'allunya de la "glorificació de cap guerra". En la mateixa línia, Ubasart ha insistit en la defensa de les polítiques de memòria democràtica entre les generacions més joves que no han viscut el franquisme ni les lluites per aconseguir la democràcia.
 
En esta ocasió, han estat 68 els noms que se sumen a la resta de persones que es recorden en aquest indret, que ja s'eleven a les 1.819. Dels nous inscrits, cinc d'ells eren brigadistesinternacionalsd'Itàlia, Polònia, Holanda i EstatsUnits. Des de l'entitatpolonesaStowarzyszenieOchotnicyWolności, el seu representant JeremyGaldamez ha remarcat que les famílies dels soldats que van participar a la guerra es mantenen fermes en la voluntat de conèixer on i com van morir els seus avantpassats, tot i els impediments que la dreta polonesa ha interposat. "Durant anys, han intentat esborrar la seva memòria, a Varsòvia vam lluitar per mantenir una placa en honor als brigadistes internacionals", ha expressat.

Ubasart també ha agraït la tasca d'entitats nacionals i internacionals que treballen per la memòria democràtica. "En un moment on el revisionisme històric, emparat amb la nova onada reaccionària, pretén reescriure la història del passat, entitats de memòria històrica són molt importants per mantenir la flama de la solidaritat internacionalista", ha recalcat.
 
Més enllà de llegir els prop de setanta noms inscrits al Memorial, també s'han inaugurat cinc nous plafons enllaçats a una audioguia on s'explica tant el context de la batalla com els combats que es van viure a les Camposines. Per la seva part, el director de la Direcció Democràtica, Alfons Aragoneses, ha afirmat que les restes que s'exposaven públicament al monument de la Lleva del Biberó al Pinell de Brai han estat dipositades enguany en este indret.
 

Inauguració d'una nova placa al Memorial de les Camposines. Foto: Cedida

Actes arreu de les Terres de l'Ebre per evitar l'oblit

 
El d'este diumenge ha posat el punt final als actes de commemoració dels 85 anys de la fi de la batalla de l'Ebre, que s'ha complementat amb activitats a d'altres municipis ebrencs. És el cas de Tortosa, Flix i laSénia, on s'han proposat diferents iniciatives per posar en relleu aquest episodi de la història. Així, s'ha celebrat una ruta guiada titulada 'Tortosa, laGernikacatalana' per diferents punts de la ciutat que van tenir un protagonisme especial durant el final de la guerra, a la vegada que ha rendit homenatge als dos tortosins executats a Tarragona l'agost de 1939, víctimes de la repressió franquista.