La fibra òptica revela un estat general satisfactori de la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona

El sistema permet programar actuacions de manteniment per a final d'any i va evitar un tercer col·lapse al febrer

Josep-Xavier Pujol i Joan Alginet, gerent i president del CAT, observen les pantalles de control que permet la fibra òptica
Josep-Xavier Pujol i Joan Alginet, gerent i president del CAT, observen les pantalles de control que permet la fibra òptica | ACN
Redacció
27 de juliol del 2023
Actualitzat a les 16:57h
A final de juny es va completar el desplegament de fibraòptica a tota la canonada principal del Consorcid'AigüesdeTarragona (CAT) i la setmana passada l'organisme va rebre el primer informe provisional amb la diagnosi de l'estat de 13.000 tubs que es monitoren des del Canadà. L'estat estructural de la canonada principal de la xarxa del minitransvasamentdel'Ebre és satisfactori. Tot i que ja s'han detectat i programat quatre actuacions de manteniment per al darrer trimestre de l'any, "l'escenari és de certa tranquil·litat". Amb la fibra òptica, s'alerta quan un tram de canonada pateix deteriorament i s'hi pot intervenir preventivament, com va passar al febrer de l'AmetlladeMar (Baix Ebre), evitant el tercer col·lapse de la canonada.

A l'espera de l'informe definitiu, el CAT ja ha pogut analitzar una primera diagnosi provisional completa de l'estat estructural de la canonada principal de subministrament d'aigua de l'Ebre. La fibra òptica s'ha desplegat per 85 quilòmetres de la xarxa, a través de 13.000 tubs, la majoria d’ells de formigó pretesat i d’un diàmetre de 1600 mil·límetres,  i permet detectar trencaments de les espires d'acer d'aquestes estructures a través de sensors sonors.

Els paràmetres que s'han establert per rebre un avís és el 75% de la vida útil de la canonada, per poder actuar abans que es produeixi un col·lapse i rebenti com va passar a l'Ampolla i a l'Ametlla de Mar. De fet, el Consorci recorda que gràcies al sistema de fibra òptica, al febrer van poder avançar-se a un tercer incident i reparar un tram de canonada, a l'entrada del municipi de l'Ametlla.

El CAT rep un avís des de l'operador que centralitza i gestiona les dades al Canadà, quan aquests trencaments passen de determinat percentatge i la infraestructura pot patir. D'aquesta manera es poden fer actuacions preventives i evitar mals majors. D'entrada, no caldrà cap actuació aquest estiu, però el Consorci ja n'ha programat quatre per al darrer trimestre de l'any. El president del CAT, Joan Alginet, ha destacat que el sistema els permet "estar preparats" i tenir "capacitat de resposta" de manera preventiva. "Suposa un abans i un després per fer previsions, accions de manteniment, i garantir en tot moment seguretat", ha afegit.

El gerent del CAT, Josep-Xavier Pujol, ha celebrat que la fibra òptica acaba amb "la incertesa" a la qual s'enfrontaven. "Podem detectar on podria ser el proper lloc on hi ha un possible trencament si és que no fessin res", ha insistit. "Podem preveure gairebé quan es trencarà el tub", ha insistit.

Alginet ha recordat que es tracta d'un projecte pioner a Europa. Es va iniciar el mes de novembre de 2021 arran de la primera diagnosi de tota la infraestructura que es va fer després del col·lapse de la canonada principal al seu pas per l’Ampolla (el 3 de gener del 2020). El cost aproximat és de 7 milions d’euros i el CAT ha optat a poder rebre finançament dels fons europeus Next Generation.