Activat el protocol per protegir l'aviram de granja davant d'un brot de grip aviària al Delta de l'Ebre

Almenys tres xatracs apareixen morts a causa del virus a la punta del Fangar

Gàbies buides d'una explotació de Vilanna afectada per la grip aviària, en una imatge d'arxiu.
Gàbies buides d'una explotació de Vilanna afectada per la grip aviària, en una imatge d'arxiu. | ACN
Redacció
04 de juliol del 2023
Actualitzat a les 17:41h
Acció Climàtica ha activat el protocol per protegir l'aviram, de granja i d'autoconsum, al delta de l'Ebre davant la detecció d'un brot de grip aviària a la zona. Els Agents Rurals han trobat almenys tres xatracs morts pel virus, segons han confirmat les anàlisis del Laboratori Central de Veterinària del govern espanyol. Les mesures de protecció de les granges ja es van posar en marxa la setmana passada, davant dels primers indicis. Com ha recordat el director del Departament a l'Ebre, Jesús Gómez, durant 30 dies, en un radi de 10 quilòmetres d'on han aparegut els animals infectats, s'aïllen totes les aus del medi exterior. La mesura afecta 18 granges de Deltebre, l'Ampolla i Camarles, on s'intensificaran els controls.

Com ha afirmat Jesús Gómez a l'ACN, les primeres visites a les granges afectades pel protocol han confirmat que no hi ha afectació de grip aviària en ocells de cria, però l'aïllament de l'aviram s'ha d'allargar durant trenta dies. Totes les granges tenen capacitat per aplicar-lo. Durant el període de vigilància s'intensificaran les visites a les explotacions ramaderes perquè no hi hagi "cap anomalia". D'altra banda, es continua treballant també perquè este confinament es face amb els animals d'autoconsum – hi ha mig miler d'animals registrats -.

El director dels serveis territorial d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre apunta que "encara cal veure com evolucionarà" el brot de grip aviària, però recorda que abans ja se n'han detectat en aus silvestres als aiguamolls de l'Empordà o València. Com a València, els animals afectats són xatracs, però es desconeix si migren malalts o si s'han infectat aquí, on la població d'aquesta espècie és ja molt estable. El Departament assenyala que caldrà veure si és "una espècie més sensible en este virus" que altres ocells salvatges.