Els termòmetres es disparen esta setmana i poden arribar als 35°

Al llarg de la setmana arribarà una massa d'aire molt càlid que podria fregar els 35 ° graus al sud del país

Albirada al delta de l'Ebre, en un dia calorós
Albirada al delta de l'Ebre, en un dia calorós | Agustí Descarrega
Aguaita.cat
26 d'abril del 2023
Actualitzat a les 16:36h
Els registres d'esta setmana, per sobre de la mitjana climàtica, s'expliquen per una dorsal que circula per sobre de la península Ibèrica, que s'anirà aprofundint a mesura que passen els dies

Ha sortit a tot arreu i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ho confirma en la seua previsió diària: al llarg d'esta setmana arribarà una massa d'aire molt càlid, amb un ascens notable de la temperatura, inclús de rècord. Els valors seran força destacats, per sobre de la mitjana climàtica segons els experts i les expertes. Això es deu a un fenomen meteorològic, una dorsal per sobre de la península Ibèrica, que s'anirà aprofundint a mesura que passin els dies.
Així, la temperatura pujarà respecte a dimarts i de cara a dijous serà molt més pronunciada. Divendres i dissabte serà encara més forta, sobretot a la zona sud del país amb valors màxims que poden voltar els 35 graus. A la resta de Catalunya, fregaran els 30 de màxima. La temperatura mínima també serà destacada. I els episodis càlids no acabaran aquí, a partir del 2 de maig podem tornar a tenir-ne un altre.
 

Núvols i ruixats en alguns punts del país

Així i tot, fins al final del matí de dimecres, el cel estarà mig o molt ennuvolat a la meitat nord i poc ennuvolat a la resta, amb alguns núvols baixos a punts del litoral i prelitoral. A partir de llavors, creixeran nuvolades a zones de muntanya del terç nord que deixaran el cel molt ennuvolat o localment cobert en aquests sectors i que al llarg de la tarda s'estendran al nord de la depressió Central i al litoral i prelitoral nord. A la meitat sud del país, en canvi, dominarà l'ambient assolellat, si bé reapareixeran alguns núvols baixos al litoral al final del dia. Independentment, al Pirineu estarà molt ennuvolat o cobert de núvols mitjans tota la jornada.

A partir del final del matí s'esperen alguns ruixats a l'extrem nord del país, sobretot al sector oriental, i n'és probable de forma més aïllada a la resta del terç nord. Seran febles o localment moderats i és possible que vagin acompanyats de tempesta. La quantitat de precipitació acumulada serà minsa en general o localment poc abundant. A banda, la cota de neu pujarà dels 2.600 als 3.100 metres.

La visibilitat serà bona o excel·lent en general, malgrat algun banc de boirina i boira matinal a punts de l'interior del quadrant nord-est, i de l'extrem sud del litoral a l'inici i final del dia. El vent serà fluix i de direcció variable fins a primeres hores del matí i de nou a la nit, amb intervals de calma a l'interior i de terral al litoral. La resta de la jornada s'imposarà progressivament el vent de component sud, entre fluix i moderat amb algun cop fort a la tarda. Tot i això, al nord de Ponent i la resta del nord-oest bufarà de component oest fluix fins a la tarda.