Manel Ferré : «Amposta necessita redreçar-se d’una manera radical»

L'exalcalde i candidat de Junts per Amposta afirma que va patir una "persecució sistemàtica" al final del seu mandat i diu que al cap de vuit anys torna enfortit

Manel Ferré davant l'Ajuntament d'Amposta.
Manel Ferré davant l'Ajuntament d'Amposta. | S.B.
Sílvia Berbís
10 de març del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 14:42h

La trajectòria política de Manel Ferré ha complert dos cicles de vuit anys. Vuit anys d’alcalde, i ara vuit anys apartat de la primera línia municipal. Torna ra optar a l'alcaldia reforçat, diu, tot i que a les seues paraules també hi ha ressentiment. Sosté que el que ha viscut en política li ha servit per relativitzar. Ens atén al despatx, va per feina, i mira fixament als ulls. 

Fa vuit anys, quan va decidir no recollir l’acta de regidor, va adduir motius estrictament personals i familiars. Després d’este temps, honestament, fins a quin punt va  pesar també la derrota severa que havia patit la seua formació?
Jo diria que més que la derrota, que també perquè no era del tot esperada, va ser la campanya de persecució sistemàtica que vaig patir, bàsicament per part de l’oposició i molt concretament de l’actual alcalde d’ERC. Ara estem parlant de l’operació Catalunya i aleshores un partit suposadament independentista i sobiranista va aprofitar l’entrada de la Guàrdia Civil a l’hospital i a l’Ajuntament un mes abans d’eleccions per fer una campanya molt bruta en contra meu, que em fa afectar personalment. D’acord amb la família vam decidir prendre distància i donar un pas al costat, que no apartar-me del tot de la política perquè vaig continuar militant primer a Convergència i després al PdeCAT.

Afirma que es van aprofitar les circumstàncies o bé que es va actuar activament en contra seu?
Les dos coses. L'alcalde va aprofitar l’entrada de la Guàrdia Civil però ell sap perfectament que va entrar a l’hospital per un tema del cas Innova i buscant factures del nou hospital de Reus. I d’una manera molt indirecta també utilitzant algun funcionari de l’ajuntament que presumptament li passava informació per a que es puguessen fer mocions i denúncies en contra meua. Va utilitzar allò que el fi justifica els mitjans estrictament.

La peça relativa a l’entrada hospital d’aquell 28 d’abril del 2015 va causar gran polèmica, amb  6 detinguts. Com ha evolucionat este cas judicial.
Després de set anys i mig s’ha arxivat sense cap imputat i sense cap afectat, han tardat 7 anys i mig per arxivar aquella peça que va comportar en un moment determinat tenir sis detinguts. Ni en esta peça ni en una que està oberta que és la de les Ambulàncies de l’Ebre, ni en l’una ni en l’altra, ni l’alcalde d’Amposta ni cap membre del Consell d’administració de l’hospital hem estat mai imputats.

Pel que fa a l’acusació per suposada malversació pel presumpte cobrament de prop de 24.000 euros que hauria cobrat a l'Ajuntament, i també al Consorci Social i de Salut de Catalunya (CSC), que presidix, en quin punt es troba?
Vaig presentar un peritatge de les dietes, fet per una de les auditories de les més importants en el sector de la salut a Catalunya, Faura Casas, i les conclusions, -lògicament de part-, diuen que d’acord amb les bases d’execució del pressupost, no només no vaig cobrar dietes indegudament o de més sinó que hagués pogut cobrar fins a 6.000 euros més del que havia cobrat com a dietes o quilometratge. A partir d’aquí, la jutge va demanar un altre peritatge i n'estem pendents, però hem de recordar que properament farà 8 anys d’esta denuncia. Jo he tingut 6 denúncies, entre elles 2 fetes a instàncies fetes del propi ajuntament, i 5 estan arxivades i estic plenament convençut, tinc la consciència ben tranquil·la i puc anar amb el cap ben alt, que esta última també s’acabarà arxivant i que algú demane disculpes en un moment determinat per tot el que es va utilitzar en contra meua.

Vostè està convençut però si no passa així i la sentencia judicial li és contrària i ja estem en un nou mandat, què?
Estic convençut que vaig fer les coses bé i que en cap moment em vaig posar a la butxaca ni un euro que no em correspongués. Si he d’arribar fins al Suprem hi arribaré perquè ho tinc tot informat i certificat i arribaré fins a l’última instancia. Què passarà? Si s’acaba arxivant res, si no, jo vull que es fase el juí, i explicar quina és la situació, perquè a més a més aquí s’han arribat a dir falsedats com que jo arribava a cobrar fins a tres vegades per un mateix concepte. No, no, l’únic que he cobrat a l’Ajuntament era per reunions que jo feia a Barcelona en nom i representació de l’Ajuntament. A més a més, al full de dieta posa la data, el lloc, amb qui i el motiu, i esta fulla estava signada i certificada per la interventora municipal. Allò que diuen que jo cobrava una dieta pel Consorci i després de l’Ajuntament una altra vegada és totalment fals, és més, hi ha certificats del cap del servei jurídics del Consorci i del director econòmic i financer que diuen que mai vaig passar cap dieta que no correspongués.

Em va afectar molt a nivell personal perquè no podia arribar a entendre que la gent fos tant i tant dolenta


Se sent fort després de tot este temps?
Sí, perquè em va afectar molt a nivell personal perquè no podia arribar a entendre que la gent fos tant i tant dolenta. No entenia que es pogués fer una campanya tan barroera en contra meu. Vaig passar una temporada en la que no em sentia prou enfortit. Al cap del temps i veient les declaracions contínues de l’actual alcalde i les falsedats que ha arribat a dir, i utilitzant els mitjans de comunicació, poc a poc he anat enfortint-me. Els ciutadans d’Amposta han de saber la veritat de tot el que va passar.
 

Manel Ferré, candidat de Junts per Amposta, a la seu del partit. Foto: Sílvia Berbís

 


Creu que la seua imatge està neta per recuperar la confiança de la ciutadania?
Espero que la gent d’Amposta se n’adone exactament de les moltes falsedats que ha arribat a dir el senyor Adam Tomàs durant estos vuit anys. No pot ser que haja basat la seua acció de Govern en recordar contínuament la deixadesa i la manca de manteniment de l’anterior equip de govern. Cada dia recorda això i arriba un moment en què la gent pensa que porta vuit anys governant, no pot ser tants retrets, i ara en tres mesos farà el que no ha fet en 8 anys. Jo crec que la ciutadania ha obert els ulls, la gent pel carrer em diuen que ja és hora que algú li plante cara, que algú li diga les veritats, ha viscut molt bé, molt tranquil, no ha tingut una oposició molt i molt forta, excepte German Ciscar, que li planta cara en molts temes. Ara la reacció de la gent amb mi m’ajuda a enfortir-me una mica més.

Què ha aprés des del punt de vista polític en este temps?
He aprés bàsicament a relativitzar moltes notícies. Jo he viscut actituds de l’alcalde que et fan pensar que no pot ser que un alcalde que es diu democràtic fase estes coses, i des de la distància, he anat recollint moltes coses. Una de les coses que va fer en entrar va ser escriure una carta a tots els funcionaris municipals, jo la tinc, firmada per ell, amenaçant-los que si passaven informació es jugarien el seu lloc de treball. Esta és la famosa transparència? Quan va entrar es va passar gairebé dos anys sense posar en marxa la residència i va retirar la placa on constava el nom de l’anterior consellera i el meu. Després es va sentir pressionat i la va tornar a col·locar en un lloc on no es vegi tant. Són petits detalls que demostren quin és el tarannà de l’actual alcalde.

En el seu dia, l’anterior candidat i regidor de Junts, Manel Macià, va donar-se de baixa del partit. Se’n va anar dolgut perquè el partit estava parlant amb vostè per tornar i va lamentar que es fes d’amagatotis. Fins a quin punt s’ha sentit o no malament per com es van fer les coses de cara a ell?
Em sap molt greu perquè el seu pare i jo vam ser regidors a l’Ajuntament, bons companys. Jo em vaig reunir amb ell i li vaig dir, parlem, mirem un acord, i ell en un moment determinat em va dir que no tenia cap problema amb mi, i jo li vaig respondre que si era així parléssem a veure. Jo li vaig dir estic en un altre partit, em diuen que per ser candidat hem d’anar a primàries, si podem arribar a un acord, bé, si no, anem a primàries. Ell no ho va acceptar, va donar-se de baixa de Junts, jo continuo sent independent i he acceptat ser el candidat de Junts per Amposta amb una sèrie de condicions: a l’estil Tries, si em presento és com a independent de Junts, amb una proposta estrictament municipalista i pensant en la ciutat d’Amposta, vull decidir qui m’acompanya, tenir mans lliures per decidir amb qui vull pactar. La meua voluntat des d’un principi era que hi hagués una única llista entre el PdeCAT i Junts, perquè sempre he dit que a Amposta els ciutadans no entendrien que jo recolzés, ja no dic que encapçalés, una llista del Pdecat davant una que tingués el suport del meu antecessor, Joan Maria Roig, per tant des d’un principi li vaig dir el mateix a Bonveí com a Jordi Turull: fins a l’últim moment jo estaré treballant per a que hi haja una llista dels dos partits. No me n’he sortit de moment.

Fins a l’últim moment jo estaré treballant per a que hi haja una llista dels dos partits. No me n’he sortit de moment


De quina manera afectarà això al vot cap a l’espai exconvergent?
S’ha d’intentar fins a l’últim moment, tot i que ara ha entrat una nova variable, que és Ara Reus, Ara Amposta, però jo dic que m’agradaria que passés el mateix que es treballa a Barcelona, on el Pdecat acabe donant suport al Trias. A mi m’agradaria que passés això, una llista única perquè en estos moments Adam Tomàs intenta incentivar esta divisió de diversos partits per afeblir la proposta, però crec que els ciutadans se n’han adonat que sóc l’alternativa.
 

 

L'exalcalde d'Amposta torna a ser candidat. Foto: S.B.

 


En tot cas en esta possible dualitat de l’espai postconvergent no hi haurà influït el senyor Tomàs, és el propi partit…
Jo el que sé és que a la seua manera l’actual alcalde ja ha parlat amb altres candidats incentivant-los a que vagen per separat i no junts amb nosaltres. A l’alcalde li interessa que es presente un altre partit que li pugue fer una certa competència al nitxo electoral de Junts per Amposta -tot i que crec que no serà així-. I ho aplaudix, però els ciutadans també són conscients de quin és el vot útil, i en este sentit, si hi ha alguna manera per intentar redreçar l’actual situació d’Amposta no hi ha cap dubte que el vot útil ha de ser de Junts per Amposta.

Estem parlant de possibles coalicions preelectorals però si cal anar als pactes, quins són els seus vets?
Hem d’esperar els resultats, m’agradaria dir que vull reunir-me amb tots els representants dels diferents partits, ja m’he reunit amb Pau Pujol d’Ara Amposta, amb representants de Som Amposta, he demanat una reunió amb el PSC que de moment no s’ha produït. Sense arribar a cap acord, és per dir en funció dels resultats seiem-nos i parlem perquè el que sembla que queda clar i tots visualitzen és que Amposta no pot continuar en la dinàmica d’estos últims vuit anys. Veient la dinàmica de ciutats com Tortosa, l’Aldea, Deltebre, fins i tot Ulldecona, a Amposta no ens podem permetre el luxe de perdre una nova legislatura i perdre l’oportunitat de liderar ni que siga a nivell comarcal i tornar a ser una ciutat referent per al territori. Necessita redreçar-se d’una manera radical.

Si coincidim en les propostes d’acció de govern per millorar la situació actual d’Amposta crec que podem arribar a acords amb tots els partits


Parla de converses amb Som Amposta i pot sobtar que un partit que en el seu dia li va causar tants maldecaps ara puga ser ara un aliat...
Interessadament s’ha dit que hi han pactes fets, i nego rotundament que hi haja cap pacte, l’únic que dic és que en funció dels resultats de les eleccions decidirem. Si coincidim en les propostes d’acció de govern per millorar la situació actual d’Amposta crec que podem arribar a acords amb tots els partits. Esquerra diu que és l’únic que té programa de govern però veiem que això no és cert perquè va a remolc de les nostres propostes contínuament. En l’hospital, amb els parcs, en l’escala de l’ajuntament, les voreres del carrer Salamanca… la gent se n’adona que no té programa, va actuant amb presses i malament, i en vuit anys quina és la gran obra que ha fet? Comprar el sindicat?, on s’han gastat 2 milions per a un espai insuficient? el Centre Cívic? Que s’ha quedat petit i els jubilats necessiten més espai i a més no tenen serveis que tenien on estaven? L’espai de les mestresses de casa que també és multifuncional? Excepte això, quina és la gran obra que ha fet ERC? Sí, tombar el pavelló firal, dixar malmetre la plaça del mercat, el bar del parc dels xiribecs... Fa falta un canvi radical a la ciutat.

I vostè torna amb dos projectes que clau: l’hospital i la residència, quina és la seua proposta sobre estos equipaments?
Dins de l’acció de govern hi ha tres S. L’essa de salut, òbviament, perquè l’evidència no es pot negar, en estos moments la percepció dels usuaris del servei d’Urgències de l’hospital comarcal és una visió molt negativa i hem de recuperar aquella prestació assistencial que donavem a tota la comarca.

Com?
Reforçant el servei d’Urgències, ampliant el número de box i de personal, Junts presentarem properament una proposta important en referència a n’esta millora i un tema importantíssim, al davant d’esta institució amb 300 treballadors i un pressupost important cal posar aquella gent que té experiència i coneixement del sector. La governança és clau per a una millor gestió d’esta institució, calen persones que aporten valor afegit al seu funcionament. El clímax laboral no és el més adequat i això repercutix en l’assistència. Pel que fa a la residencia, el mateix, tan criticada resulta que ara és una meravella, 160 places ocupades al 100%, una llista d’espera importantíssima, i el que no entenc és que continue generant dèficit, segons l’alcalde, quan el pla de viabilitat econòmica-financera que els havia dixat sobre la taula, els tres primers anys sí que generava dèficit però al quart ja hi havia equilibri i a partir del cinquè, benefici. Lògicament s’introduïen diferents temes com ara que a l’antiga residència la llogavem a l’hospital comarcal perquè necessitava espai l’hospital i pagava un lloguer a la Fussmon, que és la que gestiona la residència i això generava recursos per equilibrar el compte d’explotació. També cal millorar els salaris dels treballador i les jornades. Hi ha una rotació que és brutal perquè la gent no suporta la pressió assistencial que tenen. No pot ser que tinguen només 6 minuts per a dutxar, rentar, vestir i donar menjar a l’usuari, això és impossible.

Què destacaria del que vostè va aconseguir com a alcalde?
La residència de la tercera edat, amb un pressupost total de 12 milions, la tercera planta de l’hospital, l’estació d’autobusos, la piscina descoberta, la nova oficina de turisme, l’auditori del recinte firal, el tercer IES de tecnificació, la residència d’esportistes, el pàrquing soterrat de la plaça del mercat, la fi del parc dels xiribecs... confrontem això el que ha fet en vuit any este govern, que dona la culpa a l’anterior i al coronavirus, quan també l’has passat les ciutats veïnes i mira com estan elles i com està Amposta.

Si governa, destaque tres projectes:
Recuperar la qualitat assistencial, la prestació i el prestigi que tenia abans l’hospital comarcal, millorar el servei de la residència, tirar endavant la proposta de fer pisos amb serveis davant, millorar la seguretat, instarem a col·locar càmeres de videovigilància, i intentar recuperar aquella referència que era Amposta en el tema de l’oci nocturn, amb un objectiu, que els joves s’ho passem bé amb vigilància i seguretat i que no generem molèsties als veïns. Com? Fent una zona d’oci nocturn a un lloc on la gent puga anar a peu i no genere molèsties. I també molt important, intentar recuperar el Delta Sound Festival, no al mateix indret, però recuperar este gran festival que va arribar als 14 mil participants.

Hem de recordar que l’alcalde és el director territorial d’Empresa i Treball... quina gran empresa ha portat? McDonald's...


No el sento parlar d’indústria ara que hi ha una revifada industrial al territori...
Hi ha una revifada i felicito a municipis com Tortosa i l’Aldea però Amposta s’hi ha quedat fora.. Hem de recordar que l’alcalde és el director territorial d’Empresa i Treball... quina gran empresa ha portat? McDonald's...

Sense anar molt lluny s’ha anunciat una planta de la multinacional Premier Tech...
Diuen, diuen, tres mesos abans de les eleccions, que un grup inversor s’ha quedat un terrenys però que potser ho veurem al 2024 o 2025, com molts dels projectes que ha presentat, jo ho posaria en reserva fins que no passe un dies. Perquè diu que ha portat no sé quantes empreses i m’agradaria que les enumerés, i que ha creat 1.500 llocs de treball, no sé on són. Tant de bo m’equivoque i esta inversió no acabe sent fum i política d’aparador a tres mesos de les eleccions . Si més no molta gent visualitza que això són proclames electoralistes.

Fa dotze anys que és president del Consorci de Salut. Seguiria si fos alcalde?
És una eina que et dona un coneixement del sistema públic de salut de primera mà, et dona la possibilitat de tindre relacions directes amb el president de la Generalitat, amb el conseller de Salut, coneixes als gerents dels principals hospitals i et dona un coneixement i una experiència molt important, n’he gaudit molt. Els primers quatre anys vaig compatibilitzar el càrrec d’alcalde i president del Consorci, en funció del resultat, si es donés la possibilitat de continuar, jo crec que podria rendibilitzar el càrrec per aconseguir nous equipaments i funcions en el tema de salut. Una de les coses que vaig aconseguir i no he nomenat és abans de dixar de ser alcalde és el projecte i pressupost del nou CAP1 d’Amposta, tenint reunions amb el director dels serveis sanitaris del Servei Català de la Salut. Et dona la possibilitat de fer relacions per aconseguir nous equipaments o increments de concerts per a l’hospital comarcal.

Qui formarà part de la seua llista? Hi serà Joan Nin?
Tinc problemes per fer la llista. Tinc gent jove, ben preparada, amb formació, molt coneguts a Amposta i tots amb ganes, i tinc problemes per evitar que ningú se senta exclòs, han de ser 21 i 3 de reserva i molts tenen ganes d’anar entre els 11 primer per si hi ha possibilitats d’entrar. És una llista molt transversal, renovada, de gent jove i de diferents sectors, podrien vindre de la CUP, de l’antiga convergència, gent que en un moment era d’Esquerra o de l’ANC, que té  voluntat de treballar perquè Amposta siga un referent i un orgull per al territori, i això dona força.

Finalment, una reflexió, creu que va ser bon alcalde per a Amposta? I si ho tornés a ser, en què hauria de millorar?
La gent jutjarà, en un període de greu crisi, si fem llistat d’equipaments, em sento molt satisfet, des d’un punt de vista professional, per l’hospital, la residència, el CAP, i en un moment determinat la unitat polivalent de salut mental va néixer a partir d’una iniciativa meua directa amb l’institut Pere Mata. En este temps he madurat, em prenc les coses amb certa distància, i te n’adones que has de relativitzar molts temes, però el que tinc més clar és que cada vegada la gent valora que els escoltes, que quan parles els mires als ulls, no pots estar parlant amb la gent i estar mirant el mòbil... estos petits detalls la gent se n’adona i intento inculcar a la gent que va en mi que siguen molt propers, tocar a la gent, d’escoltar, perquè  estem vivint una etapa molt complicada i a la gent li cal suport, i l’administració més propera és l’Ajuntament, la gent necessita que estigues al costat seu.

 

Arxivat a