Tortosa dignifica l'entorn del barri Sant Jaume amb una gran intervenció d'art urbà i memòria

El consistori transforma un espai degradat amb murals sobre "les tres cultures" i els diferents períodes històrics

El regidor de Turisme de Tortosa, Sisco Pepió, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l'artista Roc Blackbloc davant d'alguns dels nous murals d'art urbà i històric del barri de Sant Jaume
El regidor de Turisme de Tortosa, Sisco Pepió, l'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, i l'artista Roc Blackbloc davant d'alguns dels nous murals d'art urbà i històric del barri de Sant Jaume | Anna Ferràs
Aguaita
22 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:10h
L'art, com a elementtransformador de l'espaipúblic. Esta és la premissa amb la qual l'AjuntamentdeTortosa ha dut a terme una nova intervenció de creació de murals de gran format, en este cas al barrideSantJaume. Els treballs han anat a càrrec de l'artista RocBlackblock, especialista en la confecció de pintures murals en diverses ciutats del país. A Tortosa, l'artista ja ha signatdiversesintervencions en els últims anys, com les fetes al carrerReplà, evocant la figura del mestreFelipPedrell; la de la plaçadeSantJoan, amb una imatge de faunsegle d'un repartimentdepanoli; una actuacióaFerreries sobre la fauna i flora del riu, i la més recent, la feta l'any passat a l'exterior del refugiantiaerinúmero4, sobre el patiment i la destrucció provocats pels bombardejos de la GuerraCivil.

L'actuació ara finalitzada al barri de Sant Jaume ha actuat en sis parets mitgeres que fins ara quedaven a la vista amb un revestiment de material aïllant de color groc. "Volíem donar una altra imatge a este punt, substituint aquella imatge de color groc per un aspecte que s'adigués més a l'entorn patrimonial en el qual estan ubicats estos immobles", ha destacat l'alcaldessa, Meritxell Roigé, durant la presentació. I és que l'espai on s'ha dut a terme l'acció està situat a tocar del passeig de Ronda i és visible tant des del castell de la Suda com des del Museu. "Amb esta actuació aconseguim una millora per a la ciutat. Ja coneixíem la qualitat del treball de l'artista, que hem pogut veure en la resta d'intervencions que li hem encarregat en el passat. Però, aquí, el resultat és excel·lent", apunta l'alcaldessa.

"Amb esta actuació posem en valor l'espai, aportant valors i continguts a través de l'art. Això suposa una millora per a la comunitat, posant de relleu la memòria i el patrimoni", ha afegit l'artista Roc Blackblock. En este sentit, ha apuntat que l'actuació al barri de Sant Jaume, amb una intervenció en un espai de més de 115 metres lineals, és una de les més grans que ha desenvolupat durant els seus més de vint anys de trajectòria: "una proposta molt valenta i molt decidida, per part de l'Ajuntament: abans, des del passeig tenies una imatge cuidada quan miraves al passeig de Ronda i al castell però, quan giraves el cap 90 graus, el que s'observava era el groc del poliuretà", ha dit.
 
L'actuació ha tingut molt en compte la gamma cromàtica de les pintures, en consonància amb l'entorn patrimonial: "utilitzem els colors de la pedra, del verd de la vegetació que caracteritza la zona... A més, estic acostumat a treballar amb base a fotografies, però en esta ocasió el material correspon a imatges antigues, a làpides, a gravats, a tapissos... i això també era un repte", assenyala Blackblock.
 
Els muralsrepassen la petjada de les diferentscivilitzacions que han passat per Tortosa al llarg dels més de 2.000anysd'història: el primer se centra en l'antiguitat i mostra la imatge de l'estelafuneràriad'èpocaromana (s. II), que es conserva al Museu de Tortosa. Al segon, el protagonisme és per a l'èpocaandalusina, amb la imatge d'un rei musulmà que figura a la sala dels ambaixadors de l'Alhambra, i sobre el qual es va basar el vestuari del gegant Nabil. El tercer mur correspon a l'èpocacristiana, amb l'escut de Tortosa que apareix a l'edició prínceps del LlibredelesCostums (1539) i també altres elements de l'època, com la Cucafera amb un traç d'estil medieval. El quart espai està dedicat al Renaixement, amb la reproducciód'untapís de Tortosa que va ser propietat de la famíliaOliverdeBoteller i que actualment es conserva al MuseuMetropolitàdeNovaYork. El quint mur està situat a tocar de la plaçaSantJaume i mostra una taulaparada amb productes de les tres cultures majoritàries que han poblat Tortosa, la jueva, la musulmana i la cristiana, per a recordar l'època històrica en la qual van conviure a la ciutat.
 

Un dels nous murals històrics de Roc Blackbloc al barri de Sant Jaume de Tortosa, amb un tapís flamenc que es conserva al museu MOMA de Nova York Foto: Anna Ferràs


 
 
 

 

Intervenció d'art urbà al Barri de Sant Jaume de Tortosa Foto: Cedida