Els TEDAX desactiven tres projectils d'artilleria i dos bombes de morter a Bot i El Pinell de Brai

Els artefactes van ser trobats per dos pagesos mentre realitzaven les feines del camp a Bot i El Pinell de Brai

Un agent del TDAX amb l'artilleria de guerra trobada a la Terra Alta
Un agent del TDAX amb l'artilleria de guerra trobada a la Terra Alta | Guàrdia Civil
Aguaita.cat
09 de febrer del 2023
Actualitzat a les 10:22h
Dos pagesos de la Terra Alta, mentre realitzaven les seues feines al camp van trobar tres projectils d'artilleria i dues bombers de morter.

Tots dos ho van comunicar a la Guàrdia Civil a través del telèfon 062. Fins al lloc de la troballa es va personar el Grup d'Especialistes de Desactivació d'Explosius (GEDEX) que va establir el corresponent perímetre de seguretat amb la finalitat d'evitar possibles danys personals i  poder certificar la troballa. 

Es tractava d'un projectil d'artilleria del calibre 155 mm en el terme municipal de Bot, i en el cas del Pinell de Brai de dues bombes de morter Valero de 81 mm i dos projectils d'artilleria, un de 105 mm i un altre de 65mm.

Són uns artefactes explosius que van ser utilitzats durant la Guerra Civil. Tot el material bèl·lic trobat presentava un avançat estat d'oxidació, per la qual cosa augmentava el seu perill de manipulació inadequada.

Els agents  van traslladar els artefactes a un lloc segur, evitant riscos, on van procedir a la seua destrucció de manera controlada. 

Este tipus d'artefactes explosius, en la seua majoria, continuen romanent actius. És a dir, que els components d'iniciació i de càrrega explosiva, romanen “intactes” en el seu interior i, a més, el pas del temps i les condicions nul·les de conservació els fan més perillosos. És per això que es desaconsella totalment qualsevol tipus de manipulació.

No està permesa la tinença, compravenda, ni el col·leccionisme d'artefactes explosius o municions de guerra. També es reitera que, en cap cas, s'han de manipular els enginys explosius, i cal avisar immediatament a les autoritats per a evitar possibles danys.
 

Projectil d'artilleria de la Guerra Civil trobat a la Terra Alta Foto: Guàrdia Civil