Les restes orgàniques trobades als Tossals d'Aldover indicarien una possible activitats ramadera

Un equip d'arqueòlegs de la URV ha identificat al jaciment restes de cabra, bou, ovella i èquids

Imatge aèria de l’assentament dels Tossals d’Aldover, ubicat a sobre d’un turó
Imatge aèria de l’assentament dels Tossals d’Aldover, ubicat a sobre d’un turó | URV
Aguaita.cat
23 de desembre del 2022
Actualitzat a les 17:03h
Arqueòlegs de la URV relacionen l'assentament dels Tossalsd’Aldover (Baix Ebre) amb l'activitat ramadera. Segons asseguren, les analítiques fetes al sòl del jaciment compten amb una gran quantitat de nitrats. A més, en una de les construccions de l'assentament l'equip de recerca ha trobat una gran quantitat de restes d’animals com cabres, bous, ovelles o ases. Es tracta del resultat d'unes excavacions que es van portar a terme entre el 2018 i el 2021. Durant els treballs, també es va trobar amb àmfores fenícies les quals portaven vi i peces de joieria i, segons explica el coordinadordelprojecte, JordiDiloli, serien el resultat d'intercanvis comercials.

 

Imatge de l'equip d'investigadors del GRESEPIA treballant al jaciment dels Tossals d'Aldover Foto: URV


"L'explicació que veiem a tot plegat és que els objectesfenicis provenen del comerç, de l'intercanvi que feien els pobladors dels Tossals amb els fenicis que venien des d'Andalusia, vorejaven la costa mediterrània i entraven navegant per l’Ebre", explica Diloli.
 
D'esta manera, el formatge, la llet o la llana servien d'intercanvi per aconseguir joies, objectes de ceràmica o vi, un producte que encara no es produïa a tocar de l’Ebre, segons han explicat el Grup de Recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA) en les segonesJornadesd'ArqueologiadelesTerresdel'Ebre celebrades a Tortosa i al Castelld’Ulldecona a mitjans de novembre.