Olivite Export trau al mercat una nova marca d’oli d’oliva, Olinyó 1870

Vol ser la cara visible de la unió de les cinc cooperatives ebrenques que hi ha al darrere del projecte

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, amb els representants de les cinc cooperatives ebrenques que conformen la nova marca Olinyó 1870
La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, amb els representants de les cinc cooperatives ebrenques que conformen la nova marca Olinyó 1870 | Cedida
Aguaita.cat
17 de novembre del 2022
Actualitzat a les 9:19h
L’empresaebrencaOliviteExport, després de poc més d’un any d’activitat econòmica, ha tret al mercat una novamarcaOlinyó1870. Famílies d’oli amb què vol convertir-se en referent del sector arreu del país. Es tracta d’un olid’oliva «per a cada moment» i on es vol posar en relleu la feina feta per tot el teixit social que hi ha al darrere, és l’oli de les famílies de l’oli. Hi ha un oli d’oliva verge extra, un oli d’oliva amb sabor suau, un altre amb sabor intens i un d’ecològic. La previsió es començar a comercialitzar-lo a partir de l’any vinent.
 
El nom de la novamarca naix d’un poble imaginari, format per la unió de les cinccooperatives de les cinc poblacions que van constituir el passat any Olivite Export. Es tracta de les cooperatives de laSènia, laGalera, SantIsidredeMasdeBarberans, SantGregorideSantaBàrbara i Soldebre de Tortosa..

Segons el directorgeneral de l’empresa, PereAlbacar, «amb el nou projecte no volíem esborrar la identitat de cap dels cinc pobles. Olinyó 1870 per a nosaltres significa un poble de pobles, representa el poble de l’oli, el lloc on ens trobem tots» i afegeix que «amb el nom volem sintetitzar i reconèixer que a les Terres de l’Ebre, des de fa molts anys, hi ha milers de famílies que ens dediquem a l’oli d’oliva, és a dir, que tot i que la marca és de recent creació, al darrera hi ha l’experiència de molts agricultors i de la indústriaBallester, creada al segle XIX, el 1870».

L’acte de presentació de la novamarca ha tingut lloc este vespre a l’Auditori FelipPedrell de Tortosa i ha estat presidit per la Consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, TeresaJordàiRoura. Jordà ha valorat el dia d’avui «d’històric» i d’un «somni fet realitat» La consellera ha recordat el recorregut d’aquest projecte i ha tornat a posar en valor el cooperativisme afirmant que: «fins a arribar a la creació d’un nou producte, Alinyó1870, que aspira a ser l’oli de qualitat de referència del nostre país, hi ha treballat tothom, els presidents de les cooperatives, els socis i sòcies, la Generalitat, els ajuntaments (...). Jo crec que és un projecte extremadament col·lectiu, un projecte, mai millor dit, molt cooperatiu en el millor dels sentits i que evidentment té molt camí per córrer. Però és just el model al qual aspirem. Aquesta conjunció, aquestes sinergies entre cooperatives, per al nostre departament, per al país, el món cooperatiu és aquell que s’arrela al territori, és molt important. Nosaltres sempre el defensem i el potenciem. Que aquestes cooperatives treballen entre elles, en pro del producte d’un territori, jo crec que és la millor força que pot tenir la pagesia al nostre país».
 
Per la seua part el director general Pere Albacar, ha afegit que amb la nova marca, que vol ser la cara visible de la unió de les cinc cooperatives, a més de ser referents a Catalunya també es continuarà treballant perquè tinga projecció a escala internacional. Finalment, el president Manel Lleixà, ha apuntat que «darrera d’aquest projecte hi ha moltes famílies d’agricultors de les quals, generació rere generació, han fet d’aquesta activitat la seva principal font d’ingressos».

OliviteExport té una facturació mitjana d’uns 30-40 M € anuals i fa arribar oli d’oliva a més de 30 països dels cinc continents. Al seu darrere hi ha una massa social de més de 2.000 agricultors i concentra més de 10.000 hectàrees de cultiu d’oliveres de les Terres de l’Ebre

Olivite Export es va constituir com a empresa per les cinc cooperatives ebrenques, fet únic al país, per a poder adquirir i continuar amb la tasca de la unitat de negoci d’oli d’oliva de Juan Ballester Rosés, Sucesores S.A. (JBRS, SA), empresa oleícola de les Terres de l’Ebre amb més de 150 anys d’història, dedicada al refinat de l’oli d’oliva, al seu envasat i a la comercialització d’oli d’oliva extra verge i refinat.