L'arribada de l'estiu coincidix amb la celebració de
Sant Joan. I esta festa popular ve implícitament acompanyada de les
fogueres, els
petards i la
típica i
deliciosa coca de Sant Joan. Típica, tradicional o moderna. La qüestió és que és un
element indispensable per celebrar la revetlla durant la nit més curta de l'any.
Ens la mengem de tota mena, farcida, amb pinyons, amb xocolata o traient-li les fruites confitades, però... sabem
d'on ve el costum de comprar i menjar-se una coca per Sant Joan? És una tradició molt arrelada a la nostra societat i que ha traspassat de generació en generació.
I és que
anteriorment les coques de Sant Joan tenien
formes circulars, normalment amb
un forat al mig, que commemoraven el
disc solar. Un disc fet de brioix que servia per
celebrar i festejar l'arribada del solstici d'estiu amb la família i amics. Amb el pas dels anys, el disc ha anat evolucionant fins a trobar-se amb l'actual coca, també de brioix.
I els
petards,
per què es tiren? La tradició pirotècnica de la cultura catalana és causada per la
influència àrab que, durant els segles XII i XIII, van fer que la seua afició pels petards s'introduís a la població catalana. El fet de tirar petards esta nit concretament també té la seva explicació: durant la
revetlla de Sant Joan, i segons les creences, és una de les preferides per
fantasmes i esperits, i la població busca
espantar-los tirant petards i fent fogueres.
Altres notícies de Sant Joan que et poden interessar