Josep Pallarès: «Volem consolidar la Universitat com el motor social i econòmic del Camp, l’Ebre i el Penedès»

El rector i els membres del Consell de Direcció han pres possessió del càrrec en un acte presidit per la consellera d'Universitats i Recerca, Gemma Geis

Josep Pallarès, en la presa de possessió del nou càrrec de rector, este divendres.
Josep Pallarès, en la presa de possessió del nou càrrec de rector, este divendres. | Cedida
Redacció
17 de juny del 2022
Actualitzat a les 16:04h
Consolidar la Universitat com a motor social i econòmic del Camp de Tarragona, les Terres de l’Ebre i el Penedès; assegurar el millor sistema d’educació superior per al territori, i fomentar el sentiment de pertinença a la URV són els tres grans objectius que es marca el perellonenc Josep Pallarès, nou rector de la Universitat Rovira i Virgili. Este migdia els ha desgranat durant l’acte de presa de possessió del càrrec al Paranimf, on María José Figueras, rectora sortint, li ha lliurat el bastó de comandament i la medalla de rector com a símbols d’autoritat de la Universitat.

La Universitat com a motor del territori amb visió de país

Pallarès ha exposat que no s’ha de perdre de vista el motiu fundacional de la Universitat, ser tractor de l’economia i la societat del territori. Però amb una visió que transcendisca el sud de Catalunya: “És voluntat de l’equip que encapçalo ajudar a transformar el territori, pensant en gran i col·laborant-hi amb la visió de país”.

En este sentit, ha demanat la complicitat dels agents econòmics, socials i polítics. No només per millorar “l’ecosistema de coneixement, un gran potencial empresarial i projectes de futur”, si no també per assolir el segon objectiu que es marca: “Assegurar el millor sistema d’educació superior al nostre territori”, d’acord amb els canvis però mantenint la raó de ser de la Universitat.

Pallarès ha reiterat el que ja va apuntar en guanyar les eleccions, que comptaria amb tota la comunitat universitària per bastir la universitat del futur i fomentar “el sentiment de pertinença a la URV”. Ha ressaltat la importància del com: “des del respecte, en equip i prioritzant el servei públic”. També, pel que fa a les accions de govern, es proposa un “control permanent”, un “seguiment periòdic amb la comunitat universitària de l’assoliment dels objectius fixats”.

El nou rector ha fet una mirada enrere per reconèixer les persones que han estat determinants en la seua carrera acadèmica: el mestre que li va despertar la vocació de professor, Don Roger; Xavier Correig i Ramon Alcubilla, codirectors de la tesi doctoral; Francesc Xavier Grau, rector entre 2006 i 2014 que va incorporar-lo al primer equip de govern; Arcadi Navarro, secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat que va nomenar-lo director general de Planificació d’Universitats i Recerca, i Lluís Marsal, investigador i company del Departament d’Enginyeria Electrònica, Elèctrica i Automàtica.

La internacionalització, la igualtat entre homes i dones i el compromís social, empremta de María José Figueras

La rectora sortint, María José Figueras, ha fet un balanç positiu del mandat que ara acaba, incidint en les dificultats pressupostàries i les causades per la pandèmia. No obstant això, ha afirmat que “hem sabut plantar cara i hem continuat progressant i creixent en els principals indicadors”.

Per a Figueras, l’empremta que dixa junt amb l’equip que l’ha acompanyat ha estat “aconseguir més projecció internacional de la Universitat a través de l’aliança d’universitats europees Aurora, i també més reconeixement de la dona al món acadèmic”, així com “hem posat el compromís social i els objectius de desenvolupament sostenible al centre de la nostra acció per créixer amb criteris de sostenibilitat mediambiental”.

Gemma Geis: “Compartim la visió i el full de ruta”

L’acte de presa de possessió del càrrec de rector ha estat presidit per la consellera de Recerca i Universitats, Gemma Geis, que ha agraït a María José Figueras i a tot l’equip sortint, en nom del govern català, “la vocació de servei públic i compromís amb la universitat en uns anys que han estat difícils”. En referència al nou mandat, Geis ha assegurat que “compartim la visió i el full de ruta, que és el Pacte Nacional per la Societat del Coneixement” i ha relatat que la recuperació de la conselleria de Recerca i Universitats (anteriorment era una secretaria del govern) “ens la vam agafar com una oportunitat per fer el país que volem, vertebrat a través del coneixement i la innovació”. “Els encerts de la URV seran els encerts del nostre país”, ha conclòs, recordant un dels punts del preàmbul de l’Estatut de la Universitat: “És voluntat ferma de la Universitat Rovira i Virgili continuar sent un motor de progrés cultural, científic i tecnològic per al sud de Catalunya, amb vocació global, que afavoreixi el desenvolupament del pensament crític i emancipador, i contribuir a la construcció d’un ethos social i cultural més just i equitatiu.”

Reconeixement del Consell Social

Joan Enric Carreres, president del Consell Social de la URV, ha volgut fer un reconeixement a tots els rectors que ha tingut la Universitat i que eren presents a l’acte. Ha encoratjat al nou rector a aplicar les accions a què s’ha compromès: “Teniu el suport majoritari dels diferents estaments. La comunitat universitària desitja que ho apliqueu gradualment, i jo també us demano que ho feu estrictament”. Ha agraït i reconegut l’època difícil, especialment per la pandèmia, que ha liderat María José Figueras, i ha demanat a la consellera “recolzar la URV i el seu rector perquè això és recolzar el sud de Catalunya”. Per últim ha tingut un record emocionat per Joan Pedrerol, president del Consell Social que va morir el passat 19 de novembre de 2021.Un moment de l’acte de presa de possessió del nou rector.El nou Consell de Direcció de la URV

En el mateix acte també ha estat nomenada Maria Jiménez com a secretària general i han pres possessió dels nous càrrecs els vicerectors i vicerectores i adjunts al rector, que integren el Consell de Direcció de la Universitat. A més de Josep Pallarès, l’equip directiu el conformen els següents vicerectors i vicerectores:

Urbano Lorenzo Seva, vicerector de Política Científica i Projectes Interdisciplinaris
Marina Teresa Galià Clua, vicerectora de Recerca
María Ercilia García Álvarez, vicerectora de Valorització del Coneixement, Transferència i Ocupabilitat
Carmen Gómez Buendia, vicerectora de Doctorat i CRAI
Iolanda Tortajada Giménez, vicerectora de Política Acadèmica i Qualitat
Montserrat Pinent Armengol, vicerectora de Projectes Docents i Estudiants
Josep Font Capafons, vicerector de Personal Docent i Investigador
Juan Antonio Duro Moreno, vicerector d’Economia, Infraestructures i Relacions Institucionals
Jordi Diloli Fons, vicerector de Compromís Social i Sostenibiilitat

El personal adjunt al Consell de Direcció estarà integrat per:

Javier Farré Albendea, director del campus Terres de l’Ebre
José Antonio Moreno Villanueva, adjunt al rector per Política Lingüística i Publicacions
Josep Maria Poblet Rius, adjunt al rector per Sistemes d’Informació
Jordi Castellà Roca, adjunt al rector per Govern Obert i TIC
Sílvia De la Flor López, adjunta al rector per Optimització de Processos
Carme Garcia Yeste, adjunta al rector per Relacions amb el Departament d’Educació
Victor Manuel Merino Sancho, adjunt al rector per Igualtat i Diversitats
Joan Miquel Canals Bosch, adjunt al rector per Xarxes Internacionals (prendrà possessió del càrrec d’ un cop es reincorpori a la URV)

Es poden consultar els perfils dels nous membres del Consell de Direcció i adjunts al web de la Universitat.