coronavirus

Un nou estudi demostra que la Covid és estacional

La recerca mostra que el clima va jugar un paper important a l'hora de modular la transmissió del virus

per A.V., Barcelona, Catalunya | 22 d'octubre de 2021 a les 11:35 |
Sanitaris en un cribratge massiu | ACN
Un nou estudi demostra que la Covid-19 és una infecció estacional. La recerca, liderada per ISGlobal, proporciona evidència sòlida que l'expansió d'este virus està associada a temperatura i humitat baixes, similar a la grip estacional. Els resultats, publicats a Nature Computational Science, també subratllen la considerable contribució de la transmissió per aerosols i la necessitat d'adoptar mesures que promoguen la "higiene de l'aire".

Un primer estudi amb models teòrics va suggerir que el clima no era un factor important, donat el gran nombre de persones susceptibles sense immunitat prèvia contra el virus. No obstant això, algunes observacions suggerien que la propagació inicial del virus a la Xina va passar a una latitud amb baixos nivells d'humitat i temperatures.


ISGlobal va analitzar en primer lloc l'associació de temperatura i humitat en la fase inicial de la propagació de virus a 162 països de cinc continents, abans que s'implementessen canvis en el comportament i en les polítiques de salut pública. Els resultats mostren una correlació negativa entre la taxa de transmissió (Ro) i la temperatura i humitat a nivell global: majors taxes de transmissió es van associar amb temperatures i humitat més baixes.

En segon lloc, l'equip va analitzar l'evolució d'esta associació entre clima i malaltia al llarg del temps, i si era consistent a diferents escales geogràfiques. Per fer això, van utilitzar un mètode estadístic que es va dissenyar específicament per identificar patrons de variació semblants (és a dir, una eina de reconeixement de patrons) en diferents finestres de temps. De nou, van trobar una forta associació negativa per a petites finestres de temps entre nombre de casos i clima (temperatura i humitat), amb patrons consistents durant la primera, segona i tercera onades de la pandèmia i en diferents escales espacials: globalment, per països, per regions en països fortament afectats (Llombardia, Thüringen, Catalunya), i fins i tot a nivell de ciutats (Barcelona).


Les primeres onades pandèmiques van minvar en augmentar la temperatura i la humitat, i la segona onada va augmentar en disminuir la temperatura i la humitat. No obstant això, aquest patró es va trencar durant l'estiu, en tots els continents. "Això podria ser degut a diversos factors, incloent concentracions massives de persones joves, turisme, i aire condicionat, entre d'altres", explica Alejandro Fontal, primer autor de l'estudi.

Quan es va adaptar el model per analitzar correlacions transitòries a totes les escales en països de l'hemisferi sud, on el virus va arribar més tard, es va observar la mateixa correlació negativa. Finalment, utilitzant un model epidemiològic, l’estudi mostra que incorporar la temperatura a la taxa de transmissió funciona millor per predir la pujada i baixada de les diferents onades, particularment la primera i la tercera a Europa.

Altres notícies que et poden interessar


​​​

​​​
​​​

 

Participació