«Layla» un viatge musical i audiovisual a la recerca de l'esperança este dissabte a Roquetes

L'espectacle combina la música clàssica, l'audiovisual i la música electrònica per explicar la història d'una xiqueta africana

El Duet  Hemiólia format per la pianista Paula Martí i l'oboista Jordi Bonilla  estrenen l'espectacle Layla dissabte a Roquetes
El Duet Hemiólia format per la pianista Paula Martí i l'oboista Jordi Bonilla estrenen l'espectacle Layla dissabte a Roquetes | Sílvia Altadill
Aguaita.cat
21 de juny del 2021
Actualitzat el 22 de juny a les 18:18h
Este matí s'ha presentat a la sala de plens de l'Ajuntament de Roquetes l'espectacle musical i audiovisual "LAYLA", a càrrec del duet "Hemiólia", format per la pianista Paula Martí i l'oboista Jordi Bonilla, que es portarà a terme el 26 de juny de 2021 al pati de l'Escola Marcel·lí Domingo de Roquetes.

Layla ens parla del viatge d'una jove immigrant cap al nostre país a la recerca de l'esperança d'una vida millor. En el transcurs d'este viatge no sempre tot és com ella esperava, el fet migratori sovint és difícil, ple de dificultats. L'espectacle, però ens convida a la introspecció i a recuperar els valors somniats per la jove: igualtat,  solidaritat i germanor.

L'espectacle combina la música clàssica de Manuel de Falla tocada per Paula Martí al piano i Jordi Bonilla a l'oboè amb sons electrònics i imatges que ens endinsen a través de l'audiovisual a la vida I la situació de Layla la jove protagonista. "Layla és una xiqueta que naix a l'Àfrica i per circumstàncies de la vida es veu forçada a marxar. Nosaltres el que expliquem d'una manera poètica a través de la música I les imatges, com és este viatge i que troba quan arriba aquí" ens explica Paula Martí. L'espectacle convida a la reflexió, ja que la xiqueta fuig de la crisi econòmica i arriba a casa nostra enmig d'una altra crisi econòmica a la que se li suma una altra precarietat: la dels valors. El fil narrador i musical passa totes les vicissituds del viatge i bressola la Layla acompanyanta-la amb cançons com "Olas Gigantes" quan agafa la pastera.

El regidor de cultura de l'Ajuntament de Roquetes Sisco Ollé convida a la població a participar de l'acte, avantsala dels cinc dies de Festes de Roquetes que el consistori està acabant de preparar. "L'espectacle serà este dissabte a les 23:00 hores al pati de l'Escola Mestre Marcel·lí Domingo, d'entrada gratuïta. Convidem a tota la població ebrenca a què vinga i done la benvinguda a l'estiu amb aquest espectacle que híbrid  entre la música clàssica i la  reivindicació".
 

Sisco Ollé, regidor de cultura ha presentat l'espectacle avantsala de les Festes de Roquetes este matí a l'Ajuntament Foto: Sílvia Altadill


Layla vol ser això un crit a la reivindicació d'un món millor, però sobretot un viatge cap a l'esperança "demanem a la gent que es deixe portar per les imatges i els sons i que viatge amb ella" remarquen els intèrprets.  "Per a les famílies que ens vinguen a veure com a mestra que sóc crec que poden venir, però seria bo fer una explicació prèvia als xiquets i xiquetes, ja que hi ha imatges de pobresa, tristesa que mostren un món a vegades molt complicat" afegeix Paula Martí.
 

Cartell de l'espectacle Layla Foto: Roquetes Comunicació


ElduetHemiólia
La motivació per endinsar-se al repertori cambrístic i fer música per al gaudi personal, són els principals motius del naixement d'este grup de cambra que parteix de l'embrió del duet musical oboè-piano Jordi Bonilla Julià i Paula Martí Fandos.
El fet de voler aprofundir en el repertori oboístic amb piano que abraça des del barroc, passant pel classicisme, romanticisme i fins l'actualitat, els portà a expandir la formació amb la incorporació d'un nou instrument que s'hi fusiona molt bé; la trompa, amb el rapitenc Toni Alburquerque.

Hemiòlia, paraula tècnica musical que fa referència a la substitució de dues unitats mètriques ternàries per tres de binàries defineix perfectament la natura d'este grup de cambra, ja que possibilita la interpretació de peces en duo (com és el cas de l'espectacle Layla un viatge d'esperança), i també la de peces en trio.
Actualment, la necessitat d'expressar la seua manera de veure el món els ha dut a la creació d'este espectacle multidisciplinar que presenten a Roquetes.

Paula Martí Fandos viu la música des d'una doble vessant; la docència i la interpretació.
La seua passió per l'ensenyament musical l'ha portat a formar-se en les pedagogies més significatives de la disciplina, com les que van desenvolupar Edgar Willems, Jacques Dalcroze i Edwin Gordon.
La seua formació pianística transcorre bàsicament entre Tarragona i Barcelona, obtenint les titulacions superiors de piano i llenguatge musical al Conservatori Superior de Música del Liceu. Paral·lelament ha anat desenvolupant la tècnica Cos-Art que l'ha ajudat a connectar-se al seu instrument com un tot.
Fa dos dècades que desenvolupa la seua activitat docent a l'Escola i Conservatori de Música de Tortosa com professora de llenguatge musical, complementant-la en qualitat de professora convidada a altres centres.
Com a pianista, realitza concerts a solo i amb diferents grups de cambra, i en este moment forma duet de piano a quatre mans amb Elisa Huguet i és membre fundadora del grup Hemiòlia.

Jordi Bonilla i Julià es considera a sí mateix com un músic versàtil. Les seues facetes abarquen des de la interpretació i la docència amb el seu instrument natural, l'oboè, fins a la direcció orquestral, sense oblidar la composició i la instrumentació.
Tot i que el gruix majoritari de la música que toca actualment és clàssic, no s'oblida d'altres tipus de música que l'han portat a ser el que és actualment: des de la música tradicional, passant per bandes de rock, orquestres de ball, fins a experiències jazzístiques. S'ha format bàsicament a Barcelona, on va obtenir les titulacions superiors d'oboè i de direcció d'orquestra i ha ampliat estudis arreu d'Europa amb diferents personalitats del ram. Actualment és professor d'oboè i orquestra a l'Escola i Conservatori de Música de Tortosa, director musical de l'Orquestra de Cambra de Tortosa i de l'Orquestra Simfònica de les Terres de l'Ebre.