'Terra Baixa' torna a Tortosa un segle després d'acollir-ne l'estrena en català

La Companyia adapta un dels grans referents d'Àngel Guimerà en el marc de la Capital de la Cultura Catalana, del 2 al 4 de juliol

Aguaita.cat
21 de juny del 2021
Actualitzat a les 12:39h
L'obra s'interpretarà els dies 2,3 i 4 de juliol.
L'obra s'interpretarà els dies 2,3 i 4 de juliol. | Cedida
La coneguda obra 'Terra Baixa' del dramaturg Àngel Guimerà es va estrenar a Tortosa en la seva versió en català l'any 1897, fa 124 anys, i va anar a càrrec de la companyia de Teodor Bonaplata, un dels actors referents del teatre català del tombant del segle XIX i XX. Esta efemèride és una de les que Tortosa vol celebrar portant a l'escenari 'Terra Baixa', esta vegada a càrrec de La Companyia, els dies 2, 3 i 4 de juliol. Un acte que s'emmarca en la celebració de la Capital de la Cultura Catalana i servirà per a festejar els 25 anys d'activitat del teatre auditori Felip Pedrell.

L'alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, recordava que la Capital de la Cultura Catalana Tortosa 2021 ha fet una aposta perquè el teatre tingui un protagonisme destacat. És per això que, a més de la programació habitual, ha inclòs grans muntatges i ha incorporat obres que compten amb participació tortosina en el repartiment: "Volíem que el teatre fet per la gent de casa hi fos present, i en este cas també hem volgut que hi hagués alguna representació que ens permeti recordar que es va fer amb motiu de la Capital de la Cultura Catalana", afegia l'alcaldessa. És per això que s'ha triat 'Terra Baixa' i s'ha confiat el muntatge a La Companyia, formació integrada per alumnat format a l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa (EMTT). "Des de la seua estrena, Tortosa sempre anirà lligada amb el nom de 'Terra Baixa', per això l'hem volgut recuperar com un acte destacat de la Capital de la Cultura Catalana, per celebrar els 25 anys de l'auditori Felip Pedrell, i feta per gent sorgida de l'Escola Municipal de Teatre", destacava Roigé.

Pel que fa al muntatge, l'adaptació del text i la direcció teatral han anat a càrrec de Marga Julià, directora de l'Escola Municipal de Teatre de Tortosa. Compta amb nou personatges, amb els actors Joan de Antonio, en el paper de Manelic; Karen Bertomeu, en el de Marta, i Joan Camps, en el de Sebastià, entre d'altres. Les entrades, amb un preu simbòlic de 5 euros, ja estan a la venda a través de la web de l'Auditori de Tortosa.