Primers alliberaments d'insectes per controlar de manera biològica una plaga que afecta els cítrics

Ha de permetre frenar l’avanç dels focus de cotonet de Sud-àfrica que causa danys en els fruits i en fa inviable la comercialització

Aguaita.cat
12 de maig del 2021
Actualitzat a les 18:42h
Camp de clementines al Canalet de Jesús (Tortosa).
Camp de clementines al Canalet de Jesús (Tortosa). | Arxiu
El pròxim divendres 14 de maig, a les 10 h, es faran en una finca de Tortosa (Baix Ebre) els primers alliberaments del parasitoide Anagyrus aberiae a camps de cítrics de Catalunya per al control de la plaga del cotonet de Sud-àfrica, Delottococcus aberiae. Este insecte posa ous a l’interior dels cotonets i, com a resultat, en provoca la mort. El cotonet de Sud-àfrica causa greus deformacions en els fruits i en fa inviable la comercialització, i els seus danys poden afectar fins al 40% de la collita.

A l’alliberament d’insectes, hi assistiran el director dels Serveis Territorials del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jesús Gómez, i els entomòlegs i investigadors del Programa de sanitat vegetal de l’IRTA José Miguel Campos i Maria Teresa Martínez.

Durant els darrers mesos, l’IRTA ha iniciat a les seves instal·lacions d’Amposta, per encàrrec del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, un procés de cria d’este parasitoide per iniciar-ne alliberaments de manera regular als camps de cítrics afectats per la plaga. L’actuació s’emmarca dins d’una estratègia de control biològic que està duent a terme el Departament i que permet reduir l’ús de productes fitosanitaris i obtenir aliments d’una alta qualitat sanitària i mediambiental.
Atesa l’absència a Catalunya d’insectes paràsits autòctons eficaços contra aquesta plaga, se’n va autoritzar la importació de Sud-àfrica, zona d’origen del cotonet, per realitzar estudis d’especificitat, i recentment se n’ha autoritzat la cria i l’alliberament al camp. 

El cotonet de Sud-àfrica és un nova plaga dels cítrics de la península Ibèrica que va ser detectada per primera vegada al nord de la província de València l’any 2009. Des d’aleshores, s’ha estès pels cítrics de les províncies de Castelló i València. La primera detecció a Catalunya es va produir l’any 2018, i actualment hi ha constància de com a mínim 14 focus distribuïts per la zona productora de cítrics de les Terres de l’Ebre.