Tortosa implanta un sistema que premia amb recompenses per reciclar llaunes i ampolles de plàstic de begudes

Entre els incentius destaquen productes per fomentar la mobilitat sostenible i accions que ajuden a millorar l'entorn

Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, i Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a Catalunya.
Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa, i Xavier Balagué, gerent d'Ecoembes a Catalunya. | Cedida
Redacció
28 d'abril del 2021
Actualitzat a les 16:50h
Els habitants de Tortosa obtindran a partir d'avui recompenses cada vegada que reciclen les seues llaunes i ampolles de plàstic de begudes. Això és possible gràcies a l'aposta de l'Ajuntament de Tortosa per Reciclos, el Sistema de Devolució i Recompensa (SDR) que ha estat desenvolupat per Ecoembes, l'organització ambiental sense ànim de lucre que coordina el reciclatge d'envasos a tot el país.

D'esta manera, Tortosa es convertix en un dels municipis catalans a apostar per este sistema de reciclatge que premia els ciutadans recicladors amb incentius que ajuden a millorar el seu entorn més proper, mentre seguixen fomentant la circularitat dels envasos, és a dir, contribuint a donar-los una nova vida.

Així, els més de 34.800 veïns i veïnes de Tortosa podran reciclar les seves llaunes i ampolles de plàstic de begudes en un dels 133 contenidors grocs dels carrers de la localitat -als quals se'ls ha incorporat tecnologia- i obtindre recompenses en fer-ho. Entre estos incentius, destaquen productes per a fomentar la mobilitat sostenible i accions per millorar l'entorn dels ciutadans de Tortosa, com és contribuir amb Creu Roja a cobrir les necessitats bàsiques d'eficiència energètica i electrodomèstics en domicilis de famílies vulnerables del municipi.

A més, Reciclos vol contribuir a fomentar un consum responsable i racional d'este tipus d'envasos. Per això, establix un límit setmanal a les llaunes i ampolles de plàstic de begudes pels quals els ciutadans obtenen punts quan reciclen.

Este sistema ha estat presentat este matí en un acte que ha tingut lloc al Carrer Rosselló, a la Plaça de les Corts Catalanes i al qual han assistit Meritxell Roigé, alcaldessa de Tortosa; Domingo Tomàs, regidor de Serveis de l'Ajuntament; i Xavier Balagué, gerent d´Ecoembes a Catalunya.

L'alcaldessa de Tortosa ha fet una crida a la ciutadania a participar-hi ja que, a més dels possibles obsequis que puguen rebre en fer-ho, "d'esta manera podran contribuir a projectes d'àmbit mediambiental i social, amb l'ajuda d'entitats de la nostra ciutat que hi col·laboraran, i que ens permetran dur a terme diverses accions d'interès general", ha dit.
Per la seua banda, el gerent d'Ecoembes a Catalunya, Xavier Balagué, he destacat que "és la primera vegada que un sistema de reciclatge unix tecnologia i recompenses per tal d'ajudar a reciclar més i millor".

Per fer ús de Reciclos, els ciutadans de Tortosa han de registrar-se a la webapp i, a casa, escanejar el codi de barres de l'envàs que volen reciclar abans de llençar-lo a la galleda. Un cop al carrer, quan vagen al contenidor groc amb la seua bossa d'envasos, han de dipositar-la allà i escanejar el codi QR que hi ha al contenidor. En fer-ho, obtindran punts, denominats Reciclos, que podran canviar per les diferents recompenses que tinguen disponibles. Estos punts tindran un límit setmanal per tal que els ciutadans no només reciclen més i millor els seus envasos, sinó que consumisquen de manera responsable.