Joventut oferix 7 camps de treball amb 122 places a les Terres de l’Ebre

Tindran lloc a Bot, el Pinell de Brai, Ascó, Tivenys, Amposta (2) i Campredó

per Redacció , Terres de l'Ebre, 26 d'abril de 2021 a les 16:39 |
Presentació dels camps de treball ebrencs, este dilluns. | Cedida
La direcció general de Joventut oferix este estiu 7 Camps de Treball a les Terres de l’Ebre, un més que fa dos anys, amb un total de 122 places. Cinc dels camps seran per a joves que viuen a Catalunya, d’entre 14 i 17 anys, i es duran a terme a Bot, el Pinell de Brai, Ascó, Tivenys i Amposta. Un serà per a joves de la resta de l’Estat, d’entre 18 i 25 anys, i es farà a Amposta, mentre que un altres va destinat a joves d’arreu del món, d’entre 18 i 29 anys, i la seu serà a Campredó. Quatre d’estos Camps de Treball són nous pel que fa al treball tècnic que s’hi realitza o el municipi que els acull.

El coordinador de Joventut de les Terres de l’Ebre, Joan Barberà, ha presentat este dilluns l’oferta i les principals novetats dels Camps de Treball que la Direcció General de Joventut (DGJ) - a través de l’Agència Catalana de la Joventut (ACJ) - ha programat per l’estiu. La presentació ha tingut lloc a Amposta, amb l’assistència de l’alcalde, Adam Tomàs; la regidora de Joventut, Carla Bonfill; i la representant de l’Associació Riet Vell, Sofia Rivaes, ja que l’entitat durà a terme un dels 7 camps de treball del territori.


Així són novetat d’esta edició el d’Ascó, que es dedica a la rehabilitació de les trinxeres de la Batalla de l’Ebre situades a les rodalies de l’ermita del Calvari; el de Tivenys per la recuperació del paisatge i senders del bosc de ribera de la vora del riu Ebre, com una zona d’alt interès biològic, ambiental i paisatgístic del municipi i de la zona; i els dos d’Amposta (Montsià): un per a la recuperació de l’antic traçat del ferrocarril que havia d’unir la Val de Zafán (Aragó) amb el port de la Ràpita, i l’altre de recuperació dels antics nius de metralladora de la guerra civil.

Al Pinell de Brai després de la darrera edició del 2019, on per problemes tècnics es van canviar el format arqueològic del Camp la Lleva del Biberó per unes rutes senderistes amb contingut històric de la Batalla de l'Ebre, ara es recupera el format dels 2 primers anys de treball arqueològic sobre la zona on va lluitar la Lleva del biberó durant la guerra civil.

El de Bot es dedicarà ja en la segona edició a la recuperació i condicionament de l’antiga via o estació.

I al Camp de Treball de l’EMD Campredó (Baix Ebre), per tercer any, la feina tècnica se situa novament al voltant de la Casa del Prat, un edifici medieval de notable importància històrica, amb objectiu de posar al descobert, recuperar i catalogar tot un entramat emmurallat que pot ser de notable interès arqueològic i turístic.
Oferta de Camps de Treball a Catalunya

Per a l’estiu del 2021, a Catalunya s’oferixen 61 camps; dels quals 47 són per a joves catalans, 3 són d’intercanvi per a joves de tot l’estat i 11 són camps d’abast internacional.
Per àmbits territorials, 16 camps de treball es faran a les comarques gironines, 16 a la demarcació de Lleida, 12 al Camp de Tarragona, 10 a la demarcació de Barcelona i 7 a les Terres de l’Ebre.

Per tipologies, els més nombrosos són els relacionats amb el medi ambient (23), seguits dels d’arqueologia (12), medi ambient i patrimoni (8), patrimoni (4), social (3), artístic i social (2), cultura i medi ambient (2), patrimoni, cultura i medi ambient (2), social i patrimoni (1), patrimoni i arqueologia (1), cultura (1), esport i patrimoni (1) i cultura i patrimoni (1).
 
Procés de preinscripció i inscripció

· Període de preinscripcions per als joves: del 19 d’abril (12h) fins al 28 d’abril (12h). A través de https://www.xanascat.cat/PortalPreinscripcions/
· Sorteig: 4 de maig (a les 12h)
· Publicació del resultat del sorteig: 6 de maig (12 h)
· Adjudicacions: 10 de maig.
· Autoadjudicació de places per a joves en llista d’espera: 25 de maig.
· Inscripció directa per als que no han participat en el sorteig: 30 de maig

Què són els camps de treball?

La Direcció General de Joventut organitza els Camps de Treball a Catalunya a través de diferents associacions d’educació en el lleure, entitats i fundacions sense ànim de lucre, i amb la complicitat dels ajuntaments i del territori. La majoria d’estos Camps són dirigits a joves catalans d’entre 14 i 29 anys, i també hi ha alguns Camps que compten amb la participació de joves provinents d’altres llocs de l’Estat i d’arreu del món, d’acord amb els intercanvis de places entre entitats i organismes catalans i internacionals.

Els Camps de Treball són activitats de voluntariat que consistixen en fer projectes i serveis en una comunitat. Consten d’una estada de quinze dies en què es participa desinteressadament en un projecte de millora de caire mediambiental, social, de recuperació del patrimoni arquitectònic o d’intercanvi cultural.


Col·laboració amb altres Camps organitzats fora de Catalunya
A banda dels 61 Camps que es desenvolupen a Catalunya, Joventut també ofereix enguany 94 places en 59 Camps de Treball organitzats en altres llocs de l’Estat (12 a Galícia, 9 a Andalusia, 8 al País Basc, 6 a Aragó, 6 a Navarra, 4 a La Rioja, 3 a les Illes Balears, Extremadura i Cantàbria, 2 a Castella Lleó i Castella la Manxa, i 1 a Ceuta).

En estes activitats, els joves catalans participaran en projectes organitzats per organismes de Joventut de les comunitats autònomes. S’hi poden trobar des d’un Camp de patrimoni històric i cultural a Tijola (Almeria), fins a un treball dinamització social de persones de la tercera edat a Bergara (Gipuzkoa), passant per un Camp de temàtica mediambiental a Alfaro (La Rioja).

Així mateix, els joves catalans també tenen l’opció de participar als Camps de Treball d’Intercanvi Internacional organitzats arreu del món per part de diferents organismes i associacions, com són la Coordinadora d'Organitzadors de Camps de Treball Internacionals i el Servei Civil Internacional.
 
En total, enguany es pot escollir entre uns 2.000 Camps de Treball Internacionals, als quals l’estiu passat ja hi van participar uns 200 joves catalans.

 

Participació