Cinc anys seguint en directe la parella d'àguiles calçades dels Ports

L'any 2017 es va instal·lar una càmera que enregistra en directe tota la temporada de nidificació d'estes aus

per Aguaita.cat , Parc Natural dels Ports, 7 d'abril de 2021 a les 12:14 |
La parella d'àguila calçada al niu del Parc Natural dels Ports. | Cedida
Es compleixen cinc anys de la instal·lació de la càmera web que enregistra un niu d'àguiles calçades al Parc Natural dels Ports, una eina que permet que cada any s'emeti en directe en procés de nidificació d'estes aus rapinyaires, procés que ha aconseguit captar l'atenció d'un ampli ventall de públics d'arreu del món. El principal objectiu del projecte consisteix a estudiar la dieta i aprofundir en aspectes de la biologia, sense causar molèsties a l'espècie. Però a través de la càmera també s'ha aconseguit apropar a la ciutadania a la vida del bosc, el que ha aconseguit sumar al projecte un important component de sensibilització, d'educació ambiental i de promoció del mateix Parc Natural i del territori que l'envolta. Tant la instal·lació de la càmera com els treballs de manteniment es fan cada any fora de la temporada de nidificació, abans que arribin les àguiles.

L'àguila calçada és una espècie migradora transsahariana, pel qual als Ports es comencen a veure durant la segona quinzena de març. En un interval de pocs dies es retroben el mascle i la femella i comencen els vols nupcials. A través de la webcam, es pot veure en directe per YouTube tot el cicle des de l'arranjament del niu i la posta, fins als primers vols dels polls. Al setembre, abandonen els territoris de cria i inicien la migració cap a les zones d'hivernada, fins a la primavera següent.


El 2020, l'únic poll del niu va ser depredat per un astor. En finalitzar la temporada, un cop les àguiles van marxar, es va prospectar la zona i es va localitzar un nou niu en el qual la parella hi havia estat treballant. Esta nova plataforma és a 14 m d'altura, en una capçada d'un pi roig, a uns 50 metres del niu conegut.Esta parella d'aus es va detectar l'any 2011 i és una de les 14 censades al 2020. Cal dir que el nombre de parelles al Parc ha incrementat des de les 3 censades al 2003, fins a les 15 que es van mantenir entre 2015 i 2019, una evolució que coincideix amb el procés expansiu de l'espècie a Catalunya.

Segona webcam
Amb previsió que la parella es decidís per este niu nou, s'ha instal·lat una segona càmera web, que ha enregistrat l'arribada puntual del mascle i la femella entre el 23 i el 31 de març. En els dies posteriors, s'han vist arranjant este segon niu i es preveu que este serà l'escollit per a la temporada vinent que tot just comença a emetre's en directe.

L'àguila calçada (Hieraaetus pennatus) és un rapinyaire forestal de mida mitjana, una de les dotze espècies de rapinyaires diürns que nidifiquen regularment als Ports, en rodals de bosc de pinassa i de pi roig, tranquils i ben conservats de l'interior del Parc Natural dels Ports. Es tracta d'una espècie protegida i d'interès comunitari inclosa a l'Annex I de la Directiva Aus. Això implica que calen mesures especials per a la conservació dels seus hàbitats.

Des de 2003, el Parc Natural dels Ports recull dades de les zones de nidificació, del nombre de parelles i de polls volats. Amb el seguiment anual obté informació acurada i molt valuosa sobre la biologia i comportament de l'espècie, la distribució de les seves àrees de cria o els períodes de nidificació.

 

Participació